Komentar

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

26. 9. 2023. / 17.09

Dan žalosti i večiti derbi

Uz obrazloženje da prvo treba da se sprovede istraga, neposredno nakon masakra u školi "Vladislav Ribnikar" i u selima Dubona i Malo Orašje država je pomerila Dane žalosti, pa je KK Partizan mogao nesmetano da igra treću i četvrtu utakmicu sa Realom iz Madrida. Danas se proglašava Dan žalosti zbog krvoprolića na Kosovu, a da nam niko ne govori ni zbog koga ni zašto, da se u sredu ne bi odigrao večiti derbi

Vlada Srbije je odlučila da sreda 27. septembar bude Dan žalosti "zbog tragičnih događaja na KiM“. Ova odluka Vlade kao jednu od posledica ima i odlaganje tzv. večitog derbija, fudbalske utakmice između FK Partizan i FK Crvena Zvezda koji je bio planiran u redovnom kolu srpskog prvenstva.

Tako drugi put ove godine u koliziju dolaze Dan žalosti i jedna sportska priredba.

Ranije, u maju ove godine, neposredno nakon masakra u školi Vladislav Ribnikar i u selima Dubona i malo Orašje, država je "pomerila“ Dane žalosti da bi KK Partizan u potpuno nenormalnoj atmosferi mogao da igra treću i četvrtu utakmicu sa Realom iz Madrida.

Tada je vlast odgovarala na glasine da je zbog Partizana pomeren Dan žalosti argumentacijom da treba da se sačeka istraga, da se utvrdi šta se desilo, kako se desilo i ko je tačno nastradao. Danas se proglašava Dan žalosti, a da nam niko ne govori ni zbog koga ni zašto, već se kaže "zbog tragičnih događaja“.

Ako se ova odluka posmatra kroz sportsku prizmu, odlaganje utakmice će dobro doći FK Crvena Zvezda čija je forma na nizbrdici i koji sedam godina nije pobedio na stadionu Partizana. Zvezda je loše počela sezonu i uprkos tome što ima najskuplji tim u svojoj istoriji zaostaje za malenim TSC-om i nikad slabijim Partizanom. U predigri ove utakmice nastavljen je rat ova dva kluba neodmerenim izjavama ljudi iz uprave Zvezde koji su najavili da neće ni igrati ako glavni sudija bude internacionalac Srđan Jovanović koga su obukli u dres Partizana.

Partizanu takođe prija da utakmica bude odložena jer se klub nije stabilizovao, nema funkcionalnu upravu, a "najvatreniji“ navijači ne dolaze na utakmice, pa bi verovatno južna tribina bila prazna kao i do sada u ovoj sezoni. Dakle, odlaganje je dobro za oba kluba, da se "utišaju tenzije“ da se stabilizuje tim Zvezde i da se stabilizuje klub Partizan.

Posmatrano iz drugog ugla, utakmica je otkazana tri dana nakon obračuna na severu KiM u kome je poginuo bar jedan navijač Crvene Zvezde, pripadnik grupe Delije Zvečan i pitanje je kako bi se ponašao "Sever“  u ovoj situaciji. Oni su sebe odavno postavili na mesto "branilaca Srpstva“, pevaju o Kosovu gde god stignu (pevali su i u Mančesteru prošle nedelje), kačili su ove godine već zastavu sa natpisom "Kad se vojska na Kosovo vrati“ i pokazivali koreografiju sa tenkom.

Takve poruke mogu da prođu na domaćim utakmicama, ali pitanje je da li će uprava kluba moći da je spreči sledeće nedelje kada u Beograd dolazi švajcarski Jang bojs u drugom kolu Lige šampiona i da li će "Sever“ biti poslušan, kao prethodnih godina, ili je ovaj događaj prelomna tačka na kojoj će bes protiv vlasti prevladati nad lukrativnim poslovima vođa navijačkih grupa.

Uglavnom, malo kome je sada do fudbala, a svi bi da nešto o Kosovu poruče. I zato, Dan žalosti, pa da vidimo potom.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu