Kultura

Dan jezika u Beogradu

Foto: FoNet

26. 9. 2023. / 20.19

U Gračanici o srpskom jeziku

U Beogradu su jezike svojih naroda predstavile ambasade, a u Gračanici je održana tribina čiji su učesnici govorili o srpskom jeziku, a među njima i predavač ruskog

Manifestaciju Evropski dan jezika obeležava se 26. septembra  od 2001. godine u gradovima svih država Evrope, pa i u Beogradu i Gračanici.

U Beogradu su jezike svojih naroda predstavile ambasade, a u Gračanici je održana tribina čiji su učesnici govorili o srpskom jeziku.

Tribinu  "Srpski jezik na Kosovu i Metohiji: perspektive, ugroženost, zaštita“ organizovali su Dom kulture "Gračanica“ i Društvo novinara Кosova i Metohije Govorilo se o upotrebi srpskog jezika, njegovom položaju, primeni zakonske regulative i odnosa institucija o poštovanju Zakona o upotrebi jezika na Kosovu i Metohiji.  Između ostalih učesnika tribine, o srpskom jeziku  govorila je i doc. dr Isidora Komadina, predavač na Katedri za ruski jezik na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

U Beogradu, "Evropski dan jezika“ organizovan je na Trgu Republike. Na štandovima ambasada i inostranih kulturnih centara najmlađi posetioci su mogli da se upoznaju sa kulturama i jezicima raznih evropskih zemalja, da učestvuju u kvizu i da uživaju u poslasticama.

Organizovali su je Dečji kulturni centar Beograd u saradnji sa Delegacijom Evropske unije, Savetom Evrope, klasterom EUNIC, Deskom Kreativna Evropa i Gradskom upravom grada Beograda.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu