Društvo

Zlata Ristić

Foto: FoNet

26. 9. 2023. / 21.14

„Pretty loud“: Rani brakovi su greška

Zlata Ristić i Silvia Sinani Ibrahimović, članice prvog romskog ženskog benda na svetu, poručuju da „nikako sa 16 godina ne treba da pomislimo na brak, jer tada nije vreme, tada smo još deca”

O ranim brakovima govorile su za FoNet članice prvog ženskog romskog benda na svetu Pretty loud, Zlata Ristić i Silvia Sinani Ibraimović.

"Rani brakovi nisu romska tradicija, iako se to često misli“, rekla je Zlata Ristić.

Na osnovu ličnog iskustva, kao devojka koja se udala sa 16 godina, Zlata Ristić navodi da su "rani brakovi greška“ i da "devojke treba da uče iz njenog primera“. Objasnila je da nije bila primorana na brak, udala se slobodnom voljom, pa zato i ne krivi druge za svoje greške.

“Nikako sa 16 godina ne treba da pomislimo na brak, jer tada nije vreme, tada smo još deca”, poručila je Ristić.

Prema njenim rečima, "ranih brakova nema samo kod Roma, ali su među njima nekako najočigledniji“. Istakla je da romska deca često rano stupaju u brak, jer roditelji žele da im sklapanjem braka obezbede bolje uslove za rad.

"Osim toga, poseban problem je i to što je u romskoj kulturi obavezno da devojka bude nevina pre braka, pa je zajednica, ukoliko ’zgreši’ pre braka, često primora da se uda da bi ’sačuvala obraz’ porodice“, predočila je Ristić.

Naglasila je da je ranije među Romima bilo i ugovorenih brakova a da se mladenci nisu ni poznavali, ali “danas nije tako, danas devojke razmišljaju potpuno drugačije, roditelji takođe, i veoma mi je drago da se to promenilo”, rekla je Ristić.

Kao glavnu posledicu ranog braka, ona je označila gubitak detinjstva. “Nekako si devojčica i odmah žena. Nema vremena za zabavu, školu, posao. To je jedna od najvećih posledica koja može da im se desi. U tim godinama ne možemo sebe da nateramo toliko da budemo zrelije. Treba sve da ide svojim tokom”, objasnila je Ristić.

Silvia Sinani Ibraimović ističe da se od nastanka benda Pretty Loud 2014. godine mnogo toga promenilo.

Silvia Sinani IbraimovićFoto: FoNet

Prema njenim rečima, i same članice benda su značajno sazrele, spoznajući svakodnevne probleme sa kojima se žene nose, kako na osnovu ličnih iskustava, tako i na osnovu iskustava žena iz svog okruženja.

"Muzika je najlakši put da dopremo do nečijih ušiju, da bi naša poruka stigla do što više ljudi. Reakcije publike, ali i romske zajednice su odlične“, tvrdi ona i dodaje da im svima to mnogo znači.

“Nama nije cilj da samo pričamo o romskoj zajednici, želimo da promenimo sve. Ne borimo se samo za romske žene, već za sve žene sveta”, poručila je Ibraimović.

“Nama je velika čast da možemo da se zauzmemo i pričamo i o našim bakama i majkama i svim Romkinjama, zato što je nama malo teže, duplo smo diskriminisane, jer smo i žene i Romkinje", ukazuje Ibraimović .

"U našoj zajednici nije svejedno kada vidiš da Romkinja repuje i igra, ali je romska zajednica to jako lepo prihvatila, jer shvata da joj želimo samo dobro, rekla je Silvia Sinani  Ibraimović.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu