Kosovo

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

29. 9. 2023. / 14.18

Milan Radoičić priznao: Bio sam u Banjskoj, sve sam organizovao

On je preuzeo na sebe celokupnu odgovornost za dešavanja u selu Banjska na severu Kosova, navedeno je u izjavi koju je medijima pročitao njegov advokat Goran Petronijević

Milan Radoičić priznao da je u nedelju bio u Banjskoj. On je preuzeo na sebe celokupnu odgovornost za dešavanja u selu Banjska na severu Kosova, navedeno je u izjavi koju je medijima pročitao njegov advokat Goran Petronijević.

Radoičić je preko svog punomoćnika, advokata Gorana Petronijevića, obavestio javnost da je zajedno sa svojim sunarodnicima sa severu Kosova 24. septembra došao u predeo sela Banjska.

Pročitajte još Milan Radoičić: Arkan za XXI vek

"Razlog našeg vraćanje je bio da ohrabrimo srpski narod u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima, zaštiti našeg naroda koji je tom teroru svakodnevno izvršen i ostvarenje sna o slobodi mog naroda na severu KiM“, pročitao je Petronijević.

Kaže da je Radoičić obavio sve logističke pripreme "za odbranu našeg naroda od okupatora“, a da čin nije imao nikakve veze sa ranijim političkim aktivnostima, te da nije obaveštavao nikog iz vlasti Republike Srbije, niti lokalne političke strukture sa severa KiM. Napominje da nije imao nikakvu pomoć od njih, jer je već bilo razlika u načinu otpora "Kurtijevom teroru“.

Preuzeo je odgovornost na sve i naveo da podnosi ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste.

Radoičić se ne krije

Goran Petronijević je nakon čitanja izjave, odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da se Radoičić ne krije, ali i da će biti dostupan srpskim organima ukoliko je to potrebno, prenosi KoSSev.

"Možda znam, možda ne zna gde je on. Mene štiti advokatska tajna i ja vam neću reći gde je, a da se ne krije – ne krije se. Dostupan je organima i kao što ste mogli da vidite, odazvaće se pozivu“, poručio je.

I on je demantovao tvrdnje da je Radoičić ranjen ili povređen, odnosno da je bio na VMA.

Iako poručuje da je Radoičić spreman da se odazove pozivu srpskih organa, upitan o tome da li je takav poziv stigao, Petrnijević poručuje da smatra da nijedan organ "ne bi trebalo da mu postavlja pitanja“, prenos KoSSev.

Svoju tezu obrazložio je time da je "KiM sastavni deo Srbije, a da na Severu borave specijalne jedinice koje tamo ne mogu tamo da borave“, te da je Radoičić odlučio da uzme stvari u svoje ruke.

"Ako je neko bio nelegalno naoružan na Severu KiM, to su upravo bile jedinice Kurtijeve policije i po nekakvim saznajima i neke druge jedince koje se mogu smatrati paravornim formacijama“, poručio je.

Nema nikakve odgovornosti

Kaže da na strani Radoičića i drugih koji su bili deo grupe "nema nikakve odgovornosti u pravcu preduzimanja ovih aktivnosti, priprema i čina koji je učinio“.

"Smatram da su oni došli u svoju zemlju, kuću, da spreče dalji teror koji je evidentan, sa kojim smo svi suočeni“, dodao je Petronijević.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja objavio je snimak iz drona tokom policijske akcije u Banjskoj, na kojem se, tvrdi, vidi potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Radoičić podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste.

B.G./N1/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu