Politika

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

29. 9. 2023. / 15.44

Tanasković: Sve tačke sporazuma sa poljoprivrednicima za ovu godinu ispunjene

Na sastanku sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković su uvažene i pojedine inicijative poljoprivrednika, kao što je ona koja se odnosi na jasno definisanje ko su korisnici davanja po hektaru i dogovoreno je da će to biti samo poljoprivrednici koji obrađuju zemlju, a ne vlasnici zemljišta koji ga ne obrađuju

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković saopštila je danas predstavnicima poljoprivrednika da je do sada isplaćeno 95 odsto subvencija i objasnila da su isplaćeni svi uredni i kompletni zahtevi, a da nisu isplaćeni samo zahtevi koji su trenutno na dopuni, ali da će i oni biti brzo rešeni.

Ona je na sastanku sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača u Vladi Srbije, sa kojima je u maju potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji, rekla da su sve tačke sporazuma koje su bile planirane za ovu godinu do sada ispunjene, navodi se na sajtu Ministarstva.

To se odnosi na povećanje osnovnih podsticaja za biljnu proizvodnjusa sa 9.000 dinara na 18.000 dinara, premije za mleko sa 15 dinara na 19 dinara po litru mleka, podsticaja za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 dinara na 40.000 dinara po grlu.

Od 1. januara 2024. godine, kako je dogovoreno, biće podignuta maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisana za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju, na 100 hektara, umanjena je 50 odsto naknada za odvodnjavanje za tekuću godinu i biće ukinuta naknada za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara 2024. godine, navelo je Ministarstvo.

Među dodatnim merama podrške poljoprivrednicima obezbeđena je i refakcija, odnosno povrat za akcize za gorivo u iznosu od 50 dinara po litru koji će važiti od 2024. godine.

Na sastanku su uvažene pojedine inicijative poljoprivrednika, kao što je ona koja se odnosi na jasno definisanje ko su korisnici davanja po hektaru i dogovoreno je da će to biti samo poljoprivrednici koji obrađuju zemlju, a ne vlasnici zemljišta koji ga ne obrađuju

Predstavnici poljoprivrednih udruženja su u maju 2023. rekli da je Vlada Srbije tražila od njih da više nikad ne izlaze na proteste, a naglasili su i su ovo što su sada dobili mogli da dobiju još dve nedelje ranije, ali da su ih, tada, opet naterali da izađu na ulice.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu