Kriza na Kosovu

Vojska Srbije: Oklopno-izviđački bataljon iz Niša

Foto: Tanjug

30. 9. 2023. / 15.30

Brisel i Vašington traže da Srbija povuče vojsku sa „granice“ sa Kosovom

Evropska unija je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije duž „granice“ sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj. I Vašington upozorava na "gomilanje" srpskih trupa i zahteva da se povuku. Vučić negira veće prisustvo vojske duž administrativne linije, a Kurti traži pomoć od SAD zbog "ratnih planova Srbije"

"Raspoređivanje vojske duž administrativne pogranične linije (sa Kosovom) je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbednosnih snaga. (Srpske) snage treba da se povuku", rekao je Borelj grupi novinara iz međunarodnih medija, a preneo Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je potvrdio da je u redovnom kontaktu sa "partnerima i saveznicima, uključujući i Sjedinjene Američke Države“, kao i da razgovaraju o trenutnoj situaciji na severu Kosova koja pre svega zahteva deeskalaciju i stabilizaciju bezbednosne situacije.

"Prošlonedeljno otkrivanje oružja i vojne opreme je veoma ozbiljno", rekao je Borelj.

Pročitajte još Komandant Milan Radoičić: Šta sa srpskim herojem?

Kako piše RSE, raspoređivanje srpskih trupa duž granice sa Kosovom je usledilo nakon napada srpske naoružane grupe predvođene Milan Radoičićem na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu. Priština je okrivila Srbiju za taj napad, a Beograd negira bilo kakvu povezanost.

U noći između 23. i 24. septembra maskirana i naoružana grupa Srba najpre je postavila barikadu na ulazu u selo Banjska, a potom napala kosovsku policiju. Ubijen jee jedan kosovski policajac, a nekoliko njih povređeno. Deo napadača tada je napustio teritoriju Kosova, a deo naoružane grupe sklonio se u manastir Banjska, odakle su se ponovo sukobili sa kosovskom policijom. U ovom sukobu ubijena su tri napadača, pripadnika srpske nacionalnosti, navodi RSE.

Borelj je napad na kosovsku policiju nazvao "terorističkim aktom" i zahevao da se napadači moraju suoče sa pravdom.

I Vašington traži da Srbija pivuče trupe

Isto upozorenje stiže i iz Vašingtona.

Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi izrazio je zabrinutost Vašingtona zbog, kako je rekao, "velikog razmeštanja" srpskih trupa duž "granice“ sa Kosovom, prenosi RSE.

Pročitajte još Zapisnik broj 59056: Odakle automatski bacač granata u selu Banjska?

Upozorio je na "neviđeno“ prisustvo "srpske artiljerije, tenkova i pešadijskih jedinica“, to nazvao "destabilizirajućim razvojem događaja“ i pozvao Srbiju "da povuče svoje snage sa granice“ i smani tenzije, rekao je Kirbi tokom razgovora sa novinarima 29. septembra, a prenosi RSE.

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je od SAD-a "veći stepen pomoći protiv", kako tvrdi, "ratnih planova Srbije“, piše KoSSev. Kaže da je Vučić organizovao napad u Banjskoj i da 24. septembra "hteo da izazove rat".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da su "neistine“ da se Vojska Srbije nalazi u  najvišem stepenu borbene gotovosti, da on takvu narednu nije potpisao, te da "mi nemamo ni upola onoliko snaga“ na administrativnoj liniji sa Kosovom, "koliko smo imali pre dva ili tri meseca“.

M.N./RSE/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu