Kosovo

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

30. 9. 2023. / 21.18

Aleksandar Vučić: Vojska se povlači iz područja administrativne linije

Vojska Srbije neće preći administrativnu granicu sa Kosovom, rekao je Vučić. Ranije, Brisel i Vašington su ranije tražili da se srpske snage povuku sa "granice"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Kosovom i Metohijom, kao i da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna za Srbiju..

"Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat“, naveo je Vučić u izjavi za "Fajnenšel tajms", a prenosi Sputnjik Srbija.

Vučić je podsetio da je prošle godino bilo 14.000 pripadnika vojske i policije blizu administrativne linije, da ih "danas ima 7.500, a će, kaže, smanjiti na 4000“.

Rekao je i da je "čista laž“ da Srbija šalje vojsku na administrativnu liniju.

"Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropske unije“, rekao je Vučić.

Pročitajte još Brisel i Vašington traže da Srbija povuče vojsku sa "granice” sa Kosovom

U subotu su, prema saopštenju Vlade Kosova, pokreti Oružanih snaga Srbije vršeni iz tri pravca ka "granici sa Kosovom". Prština je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i institucije Srbije da odmah povuku vojne trupe i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje "predstavljaju trajnu pretnju za Kosovo". Vučić je te navode okarakterisao kao "čistu laž".

Pre toga je šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao da je Evropska unija veoma zabrinuta zbog jačanja prisustva vojske Srbije duž "granice" sa Kosovom. Rekao je da se to mora odmah zaustaviti jer "nema mesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbednosnih snaga. Srpaske snage treba da se povuku“.

Istovremeno su istu poruku Vučiću imale i Sjedinjene Američke Države rekavši da nadgledaju pomeranje srpske vojske ka "granici" sa Kosovom i da pozivaju Beograd da prestane sa tom operacijom, kao i da aktivno učestvuje u istrazi o napadu kod Banjske, gde je 24. septembra ubijen pripadnik Policije Kosova.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu