Kultura

Zgrada Galerije "Nadežda Petrović" u Čačku

3. 10. 2023. / 17.48

Prepoznavanje, pozitivan primer kulturne diplomatije

Blizu 70 umetnika Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Bugarske sarađuju od 2004. godine zbog želje i potrebe da uspostave i promovišu partnerstvo galerija, muzeja, kustosa i umetnika savremene umetničke prakse

"Prepoznavanje“ je regionalna/međunarodna konferencija između Srbije, Crne Gore i Bugarske  koja se dešava u Čačku (sic!) i predstavlja  dobar a može se reći i uspešan  primer kulturne diplomatije.

Osnovana je 2004. godine, sa željom i potrebom uspostavljanja i promovisanja partnerske saradnje galerija, muzeja, kustosa i umetnika savremene umetničke prakse. Sa kolegama iz regiona, iz Srbije sarađuju muzeji i galerija iz Kruševca, Čačka, Kraljeva i Niša.

Akcenat ovogodišnje, šeste konferencije koja će biti održana od 4. do 6. oktobra je na novim modelima rada ustanova i kustosa, mobilnosti i povezivanja, saradničkim mrežama na ostvarivanju utvrđenih zajedničkih ciljeva ali i na sagledavanju promena u savremenoj likovnoj umetnosti.

Na projektu je tokom dosadašnjih pet ciklusa ostvarena saradnja 13 galerija i muzeja, a pored stalnog tima stručnjaka u realizacijama je bilo uključeno i više od deset kustosa iz različitih gradova i ustanova u kojima su priređivane izložbe, dok je u projektu učestvovalo blizu 70 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Bugarske. Osim u gradovima Srbije, izložbe su održane i u Podgorici, Nikšiću, Baru, Kumanovu, Vidinu i Plovdivu.

Ovogodišnji susret u Čačku organizuju Umetničke galerije-Narodnog muzeja Kruševac i Umetničke galerije "Nadežda Petrović“ u Čačku.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu