Kultura

Nekad Burnić "Tolerancija"

Foto: Promo

4. 10. 2023. / 18.17

Da li je samo u oružju problem

Jedno je od pitanja koje postavljaju autori izložbe „Predaj oružje – Raz(na)oružaj se!“, koja je reakcija na istoimenu kampanju MUP-a

Kampanja predaje nelegalnog vatrenog oružja i eksplozivnih naprava koju je država sprovela nakon dva masovna ubistva koja su se početkom maja dogodila u Srbiji rezultirala je razoružavanjem nacije, predato je 108.883 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, ali i  izložbom – što sigurno nije bilo planirano.

Izložba je  "Predaj oružje – Raz(na)oružaj se! Vizuelni umetnici protiv nasilja“, autorski projekat udruženja ART-ZOOM. Otvara se sutra u četvrtak u Ostavinskoj galeriji i centralnom prostoru Magacina, u Kraljevića Marka 8, Beograd. Izlaže 16 umetnika.

Ivona Fregl, istoričarka umetnosti objašnjava da je izložba nastala kao reakcija na tu kampanju MUP-a, i opisuje je kao "jedini pokušaj sveobuhvatnog odgovora države na tragične događaje početkom maja ove godine. Iako je razoružavanje nacije veoma važno, ono predstavlja samo vrh ledenog brega, dok je korpus brega/nasilja ostao netaknut, neprepoznat u zvaničnom diskursu i neobuhvaćen ni kampanjama, ni retorikom institucija koja je usledila“.

Da je ova ocena o vrhu ledenog brega tačna, pokazao je aktuelni sukob u Banjskoj i svo oružje koje se povezuje sa njim.

Koncept izložbe je pozicioniran oko mnoštva pitanja, a neka su, nabraja Ivona Fregl : Od čega treba da se razoružamo, a čime naoružamo u odbrani normalnosti i ponovnom uspostavljanju digniteta naših života? Da li je samo u oružju problem? Da li je samo vatreno oružje opasno, a hladno nije? Da li je samo ilegalno oružje opasno, a legalno nije? Da li legalno oružje ubija legalno, a ilegalno ubija ilegalno? Šta sve može da bude oružje kojim se povređuje i ubija? Ko je legalizovao upotrebu vređanja u javnom diskursu? Da li su neznanje i znanje oružje? Istina i laž? Hrabrost i strah? Koja od ovih oružja su legalizovana, a koja poslata u duboku ilegalu i s kojom namerom? Da li je prekarnost egzistencije oružje? Da li je sloboda mišljenja oružje? Da li je kritika oružje?…“

Svako ima potpunu slobodu da postavi sopstvena pitanja i nastavi niz.

U tom smislu, ističe Ivona Fregl, izložba predstavlja kritički osvrt na našu današnjicu jer otvara vrata ka mnogim drugim segmentima društvene situacije koji su takođe naopaki, nakaradni, nemogući u zdravim društvima, a nama su, nažalost, postali svakodnevna realnost.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu