Baština

"Junona i Vulkan" Milene Pavlović Barili

Foto: Printscreen

4. 10. 2023. / 20.11

Ne zna se gde je ni kod koga je slika Milene Barili

Muzej grada Beograda nije uspeo da na aukciji kupi sliku „Junona i Vulkan“ Milene Barili. Prodata je za 95.000 dolara

Slika Milene Pavlović Barili "Junona i Vulkan“ nije vraćena u Srbiju. Muzej grada Beograda koji se nadmetao na aukciji američke kuće Artprice, morao je da odustane.

Slika je prodata nepoznatom autoru za 95.000 dolara uz proviziju od 27 odsto!

Nije isključeno da je nepoznati autor iz Srbije.

Muzej grada Beograda je imao nameru da ovom slikom Milene Barili upotpuni svoju kolekciju uoči svog jubileja, 120 godina od osnivanja, ali su u poslednjem trenutku morali da odustanu.

Kako je "Večernjim novostima“ izjavila direktorka Muzeja Jelena Medaković, nisu uspeli "zbog ograničenja koja smo imali, iako su nam na raspolaganju bila sopstvena sredstva za akvizicije, i ona koja nam je odobrio Grad Beograd“.

Postignuta cena predstavlja višestruki rekord za neko delo Milene Pavlović Barili – cene njenih slika do sada nisu prelazile 35.000 dolara.

Podsetimo, početna cena za sliku "Junona i Vulkan“ od 1000 dolara brzo je rasla, verovatno i zahvaljujući nadmetanju domaćih privatnih kolekcionara za koje se zna da su učestvovali u aukciji i pored molbe Muzeja da odustanu kako bi je oni lakše kupili.

Smatra se da je slika nastala 1936. godine koju je Milena Pavlović Barili provela u Požarevcu, kod majke Danice Pavlović, a pre odlaska kod oca Bruna Barilija u Italiju gde je platno prvi put prodato 1938. godine.

Ne zna se kako je delo dospelo do Amerike, a nedevno je pronađeno u "Kolekciji privatnih zaostavština Merilenda i Masačusetsa“.

Kod koga je i gde je sad, ne zna se.

S.Ć./Večernje novosti

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu