Istraživanje GI-TOC

Foto: MUP Srbije

6. 10. 2023. / 7.08

U novom broju: Heroin, kokain i državni aparat

Srbija je na trećem mestu od 44 države na evropskom kontinentu po rasprostranjenosti kriminala. Od nje imaju gore pozicije samo Rusija, koja je na prvom i Ukrajina, na drugom mestu, prema indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu koji je objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC)

Državljani Srbije neretko blistaju na svetskim i evropskim tronovima kao visokorangirani sportisti, naučnici, istraživači. Međutim, poslednjih godina Srbija prednjači u Evropi, pa i svetu i u neslavnim veštinama, poput organizovanog kriminala.

Od 193 države u svetu, Srbija je, po dominaciji organizovanog kriminala, na 40. mestu, dok je u Evropi izbila na treće mesto koje deli sa Italijom.

U delu koji se odnosni na saradnju pojedinaca iz vlasti sa organizovanim kriminalom piše da mafijaške grupe u Srbiji uživaju zaštitu političkih ličnosti i koriste se kao produžena ruka države u kontroli privatnog sektora. Njihovi članovi se često regrutuju iz huliganskih grupa.

Globalni indeks je rezultat rada više od 400 istraživača i stručnjaka koji su dve godine analizirali kako se organizovani kriminal menjao u 193 države od 2021. godine, kada je prvi Indeks objavljen. Fokusiran je na 15 ključnih ilegalnih tržišta i 5 kriminalnih aktera. Uticaj organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu premašuje svetske i evropske proseke: trgovina heroinom, finansijske mahinacije i krijumčarenje ljudi su vodeći oblici organizovanog kriminala koji potresaju region, a najjači kriminalni akteri dolaze iz državnog aparata.

Baš kao što se kaže u jednom aforizmu: “U državi u kojoj se institucije raspadaju od neorganizovanosti, organizuje sa samo kriminal”…

 

Pročitajte ceo tekst Jelene Zorić u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (7. oktobr)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu