Društvo

Foto: Pixabay

6. 10. 2023. / 9.49

Skupoceni 18. rođendan: Proslava punoletstva kao svadba

Mnogi mladi izloženi su pritisku kako porodice, tako i vršnjaka da punoletstvo proslave u razmerama jedne svadbe. Proslave se danas uglavnom svode na klubove i splavove, a troškovi koje roditelji slavljenika snose idu i do nekoliko hiljada evra

Proslava osamnaestog rođendana je nezaobilazni događaj svakog srednjoškolca, a kako ispraćaj u vojsku više ne postoji, danas je to i najveće slavlje koje jedna porodica može da priredi za svoje dete – pre nego što na red dođu ženidba i unuci.

Momci i devojke na različite načine slave svoje punoletstvo, ali se čini da nisu oni uvek glavni kada su u pitanju želje i ideje za ovakvu proslavu. Standardi se dižu, a trendovi menjaju, pa tako i proslava punoletstva zavisi kako od ekonomske pozadine slavljenika, tako i od okruženja u kome žive.

Pritisak roditelja i društva

Darija i Natalija su svoj osamnaesti rođendan, zajedno sa još jednom drugaricom, proslavile u jednom lokalu u centru grada. Za portal “Vremena” kažu da je pritisak da proslave punoletstvo bio itekako veliki.

"Ja sam se osećala pod pritiskom jer me je više porodica forsirala na to. Više nisam želela ni da slavim, ali su mi oni rekli kako je red da se proslavi. Moji vršnjaci mi nisu toliko pravili pritisak jer moje drugarice sve to ne zanima toliko“, priča Darija.

Sa druge strane, Natalija kaže da je veću slobodu izbora dobila od roditelja, kada to uporediti sa onim što su od nje očekivali vršnjaci.

"Sa moje strane je to ipak više bio tihi pritisak društva, ne neko konkretan ko mi drobi nad glavom, ali ipak osetiš da se od tebe to očekuje. Što se tiče porodice, kod mene je bio dogovor da ja putujem za taj novac koji bi inače dali za proslavu osamnaestog, što se i desilo tokom leta, ali nakon toga roditelji su se složili da mogu i da proslavim svoj rođendan“.

Osamnaesti rođendani nisu jedina vrsta proslave koja je kod nas postala neka vrsta statusnog simbola. Pre dvadesetak godina ovakav trend su počeli da prate i obični dečiji rođendani koji su se slavili u igraonicama, sa sve animatorima, šminkanjem, tj. crtanjem lica – dodatno se naplaćivalo da decu oslikaju u različite likove po njihovoj želji. Valjalo je, naravno, ugostiti i roditelje. Danas su ove igraonice ipak nešto modernije, pa tako decu više ne zanimaju odrasli koji za njih na rođendanima smišljaju igrice jer sada to imaju na iks-boksu ili plejstešnu koji se nalazi u rođendanskoj igraonici.

Hiljade evra

Za adolescente, Natalija i Darija kažu da su najpopularnije opcije da punolestva proslave na splavu ili u nekom klubu. Najbitnije je da to bude žurka, ali nije retkost ni da slavljenici iznajme neku vikendicu, ukoliko žele malo jeftiniju vaijantu.

Cena rođendana varira od preferenci slavljenika. Ketering i piće se često plaćaju odvojeno, a uz to dolaze i troškovi muzike, fotografa, a bogami i profesionalnih šminkera. Naše dve sagovornice kažu da su one sa svojom drugaricom prošle dosta jeftinije u poređenju sa svojim vršnjacima.

"Konkretno nas je ova proslava izašla između hiljadu i hiljadu i po evra, a pojedine troškove smo sračunale tek na kraju rođendana, kao na primer piće koje smo platile naknadno. U našem slučaju pošto smo nas tri slavile zajedno, izašlo nas je mnogo jeftinije nego da smo slavile zasebno. Međutim, što se tiče troškova naših vršnjaka imamo različite priče. Imamo drugaricu koja je za svoj rođendan iznajmila vilu na dva dana za nekoliko hiljada evra, ali takvi slučajevi su ipak ekstremni. Vikendice se mogu naći za dve do tri stotine evra, ali se tada mora razmišljati i o keteringu koji na kraju poveća sve troškove“ kaže Darija.

Natalija dodaje da pored svih troškova koji dolaze sa proslavom rođendana, ljudi često zaboravljaju na troškove koji dolaze i pred samu proslavu, kao što je izgled slavljenika za "najbitnije veče“.

"Ja sam bila na rođendanima koji su okvirno koštali do tri-četiri hiljade evra što mislim da je besmisleno dati za to jedno veče. Pored toga, na tu cenu moramo dodati i cenu haljine, cipela, šminke i frizera što nije malo, pa smatram da smo mi sa našom opcijom napravile pun pogodak“.

Na kraju se sve ipak svodi na atmosferu

Često je protokol da slavljenice tokom večeri promene nekoliko različitih haljina. Na svadbama bi tradicionalno mlada radi fleksibilnosti svakako morala da se presvuče u nešto “pokretnije” i u nekom trenutku skine venčanicu, ali takvu praksu danas primenjuje i sve više mladih devojaka na svojim osamnaestim rođendanima: jedna za goste dok se slikaju, jedna za tortu, a jedna da se prosto oseća ugodno dok pleše uz muziku.

Ipak, gala veče i skupa odeća nije najbitnija stavka koju svaki novopečeni punoletnik želi da ostvari za svoj rođendan. Za većinu slavljenika je to sama atmosfera, pa tako i Darija i Natalija ističu da im je to bila najbitnija stvar o kojoj su razmišljale tokom pripreme svog rođendana.

"Ono što nam je nekako bilo najbitnije jeste da taj prostor bude adekvatan za veliki broj ljudi, ali i za neke naše standarde koje smo postavile. Druga stvar jeste muzika jer smo se stvarno potrudile da nađemo dobrog DJ-a koji nam odgovara i da nam to garantuje da će svima na rođendanu, a prvenstveno nama, biti dobra atmosfera“ dodaje Darija.

Nije čudno da se mladi žale da za njih proslava punoletstva predstavlja vrstu pritiska kada se većina aktivnosti svodi na kalup koji tokom večeri treba ispratiti. Kao da je ideja da će nakon megalomanske fešte već sledećeg jutra zakoračiti u svet odraslih, iako je to daleko od istine.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu