Lični stav

Foto: Alicja/Pixabay

6. 10. 2023. / 10.19

Troškovi „besplatnih“ vrtića skuplji do 10.000 dinara

Priča o besplatnim vrtićima za svu decu završava se sa skupljim vrtićima za veliki broj dece u Beogradu za koje nema mesta u državnim, što je posledica  politike neulaganja u izgradnju državnih vrtića

Odluku o pravu na naknadu usvojenu u junu mesecu prema kojoj su roditelji oslobođeni plaćanja za dane izostanka svog deteta iz vrtića u slučaju bolesti ili godišnjeg odmora, zamenila je nova odluka po kojoj se ovaj trošak ipak vraća na teret roditelja dece koja idu u privatne vrtiće. Pored sramnog usvajanja ove odluke od strane sns-sps skupštinske većine koja je na poslednjoj sednici Skupštine grada objedinila preko 40 tačaka dnevnog i tako uticala na raspravu, na sajtu Službenog lista grada Beograda odluka iz septembra još uvek nije objavljena. Ipak, roditelji su uveliko obavešteni da im obećano neće biti ispunjeno, a u zavisnosti od vrtića, aranžmani kao posledica lažnog obećanja Aleksandra Šapića razlikuju se u visini novog troška za roditelje.

Priča o besplatnim vrtićima za svu decu završava se sa skupljim vrtićima za veliki broj dece u Beogradu za koje nema mesta u državnim, pa sticajem politike neulaganja u izgradnju državnih vrtića prestaje i mogućnost izbora za njihove roditelje. I dok se Aleksandar Šapić preusmerio na zauzimanje zelenih površina izgradnjom kontejnera za Bele, a izmenu prethodno donete odluke i ne komentariše, roditelji su suočeni sa novom situacijom bez izbora – da decu ispisuju iz vrtića ako ne žele da potpišu anekse ugovora sa privatnim vrtićima po kojima će se obavezati da plaćaju nove uvećane iznose. Ovi iznosi se razlikuju od vrtića do vrtića, pa su se tako u aneksima pojedinih, našle brojne aktivnosti koje su do sada bile uključene u cenu kao stavke koje se posebno plaćaju, a neki su uveli i fiksnu cenu za potencijalni izostanak. U nekim slučajevima taj zbir razlike i novih troškova iznosi i preko 10 000 dinara.

U borbi za preživljavanjem koju su organizovali aktuelni čelnici, na relaciji privatni vrtići – razočarani roditelji, neophodno je da grad preuzme odgovornost, da reaguje i da se pod hitno u primenu vrati odluka iz juna meseca kojom su roditelji bar oslobođeni plaćanja za dane opravdanog izostanka svog deteta posebno uzimajući u obzir da je sezona gripa. Sledeći korak koji pravi najveću razliku svakako jeste promena politike za grad Beograd koja podrazumeva ulaganje u izgradnju državnih vrtića kao korak ka socijalnoj sigurnosti koja je bedem društvene odgovornosti.

Autorka je odbornica u Skupštini grada BeDem – Demokratska stranka

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu