Pojas Gaze

Foto: AP Photo/Fatima Shbair

7. 10. 2023. / 10.34

Odgovor Izraela: Borbeni avioni gađaju Hamas

Ministar odbrane Joav Galant upozorio je da je Hamas "napravio ozbiljnu grešku" u lansiranju raketa na južni i centralni Izrael

Oružane snage Izraela saopštile su da desetine borbenih aviona ciljaju lokacije Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Očevici navode da u Gazi odjekuju eksplozije, prenosi Rojtersa.

Prethono je izraelski ministar odbrane saopštio je da je militantna grupa Hamas započela rat protiv Izraela i obećao da će "Izrael pobediti".

Posle sastanka kabineta za bezbednost u izraelskom vojnom štabu u Tel Avivu, ministar odbrane Joav Galant upozorio je da je Hamas "napravio ozbiljnu grešku" u lansiranju raketa na južni i centralni Izrael u svom iznenadnom jutarnjem napadu.

Mohamed Deif, visoki vojni komandant Hamasa, najavio je početak operacije u prenosu na Hamasovim medijima, pozivajući sve Palestince da se bore, prenosi Rojters.

"Ovo je dan najveće borbe i poslednji dan okupacije", rekao je Deif.

Dodao je da je lansirano 5.000 raketa.

Pročitajte još Napad na Izrael: Hamas tvrdi da je ispalio 5.000 raketa

 

"Neće biti primirja dok (izraelska) agresija i opsada ne prestanu. Nećemo prihvatiti bilo kakva prelazna rešenja", poručio je komandant Hamasa.

raela saopštile su da su pokrenule operaciju "Gvozdeni mačevi" kao odgovor na Hamasov napad.

Portparol vojske saopštio je da je više od 2.200 raketa ispaljeno na Izrael od jutros, a da se izraelske snage na najmanje sedam lokacija bore sa pripadnicima Hamasa.

Najmanje pet ljudi je poginulo, a bar 100 je povređeno u raketnim napadima na centralne i južne delove Izraela, prenose izraelski mediji.

B.G./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu