Kultura

Kadar iz filma "Heroji Halijarda"

Fopto: Promo

7. 10. 2023. / 19.20

Vest o otkazivanju u Podgorici pomaže popularnosti filma „Heroji Halijarda“

Neprilika na Festivalu u Sarajevu, (ne)izbor za srpskog kandidata za Oskara i vest da je podgorička premijera otkazana, a pre svega ocena da revidira četništvo, doprinose interesovanju za ovaj film Radoša Bajića

Novi skandal sa “Herojima Halijarda“, komentarisali su juče u petak mediji informaciju Radio-televizije Crne Gore da je u Podgorici otkazana premijera ovog filma Radoša Bajića zato što je više građana uputilo protest, smatrajući da se radi o nacionalističkoj propagandi i da su događaji iz Drugog svetskog rata u tom filmu pogrešno predstavljeni.

Danas je distributer "Art Vista“ javio da je ipak sve u redu:

"Film ‘Heroji Halijarda’ dolazi u bioskope u Srbiji i Crnoj Gori kao što je i planirano, i svaka informacija o otkazivanju prikazivanja ovog filma je netačna“, saopštili su.

Detalji ovog incidenta su nepoznati. Reditelj Radoš Bajić je ljubazno odgovorio da je danas zauzet "porodičnim razlozima“ i zamolio da se javimo u ponedeljak, a u "Art Visti“ se niko nije javljao.

Gotovo je sigurno da je vest iz Podgorice doprinela ionako već velikom interesovanju za "Heroje Halijarda“, i to baš pred beogradsku premijeru 10. oktobra. Interesovanje je pre svega zasnovano na temi filma, na velikoj produkciji, i glumačkoj ekipi, ali ipak, sigurno i na prethodnim neprilikama koje su pratile ovaj film: Filmski festival u Sarajevu i nominacija srpskog kandidata za nagradu Oskar.

Naime, u avgustu je na filmskom festivalu u Sarajevu prikazan trejler za ovaj film, nakon čega su usledile oštre kritike da je reč o četničkoj drami i reviziji istorije. Sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić tada je zatražila ostavke odgovornih u Sarajevo film festivalu zbog, kako je navela, "širenja četničke propagande". U tom periodu film nije bio završen i niko ga nije pogledao u celosti.

Bajić je tada rekao medijima da je film "u Sarajevu napadnut sa motivima nacional – šovinističke mržnje. Sve što je srpsko njima smeta“,  ističući da ovaj film šalje isključivo poruke ljubavi, zajedništva porodice i dobročinstva, te da .u  filmu "nema nikakve mržnje, revizionizma, zla. Ovde je jedna duboka ljudska priča o dobroti, humanosti, dobročinstvu, jedan katarza junaka, koji treba da prežive u najgorim mogućim uslovima“.

Zatim u septembru, članovi Komisije Filmskog centra Srbije koji su odlučivali o našem kandidatu za Holivud, nisu dali ni jedan glas "Herojima Halijarda“.

"Mi smo napadnuti u Sarajevu, a u Beogradu je došla kazna, a kazna je to što je Filmski centar Srbije i komisija za izbor srpskog kandidata za Oskara dobila zadatak koji film ne može da prođe. Osim Halijarda, ima još jedan film. Mi želimo kandidatu sve najbolje", rekao je Bajić za Euronews Srbija.

Rekao je i da je "prva korist  što je film integrisao srpsko nacionalno biće. Mi očekujemo da će film biti još više gledan, jer ljudi osećaju da su povređeni.“

S.Ć./Euronews/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu