Izrael

Foto: AP

7. 10. 2023. / 22.37

Napad na pedesetogodišnjicu Jom kipurskog rata

Sutra zaseda Savet bezbednosti, rakete na Tel Aviv i Izrael ali i na Gazu, mnogo mrtvih i ranjenih na obe strane, zarobljeni Izraelci, svet osuđuje napad, SAD pruža punu podršku Izraelu

Savet bezdednosti Ujedinjeih nacija održaće hitnu sednicu sutra u nedelju u 15 časova povodom  sukoba u Izraelu i Gazi, a na poziv Brazila koji trenutno predsedava Savetom.

Nešto pre 21h CNN je preneo da je po podacima Ministarstva zdravlja iz Gaze tokom borbi u subotu ubijeno najmanje 232 Palestinaca i 1.697 ranjeno. Izraelski zvaničnici kažu da je najmanje 150 Izraelaca poginulo, a 1000 je povređeno u napadima Hamasa, prenose lokalni mediji.

Naoružano krilo Hamasa tvrdi da je zarobilo desetine Izraelaca.

Izraelska televizija Rešet 13 javila je da militanti drže Izraelce kao taoce u gradu Ofakimu i da je pet palestinskih militanata ubijeno u gradu Sderot, a da su kuće zapaljene.

Foto:AP

Izraelska vojska je večeras saopštila da je izvela udare iz vazduha na dve višespratnice u pojasu Gaze koje je koristio islamski ekstremistički Hamas. Bio je to odgovor Izraela na lansiranih više od 2.000 raketa zbog kojih su sirene za vazdušne napade neprestano zavijale sve do Tel Aviva i Jerusalima.

"Teroristička organizacija Hamas namerno stavlja svoju vojnu opremu u srce civilnog stanovništva u pojasu Gaze“, saopštila je vojska.

Kako je navedeno, stanari su unapred upozoreni i zatraženo je da se evakuišu pre udara.

"Naš neprijatelj će platiti cenu za koju nije znao. Mi smo u ratu i dobićemo ga", rekao je Benjamin Netanjahu, premijer Izraela.

Ismael Hanijeh, vođa Hamasa, rekao je da će napad koji je počeo u Gazi da se proširi na Zapadnu obalu i Jerusalim.

"Ovo je bilo jutro poraza i poniženja našeg neprijatelja, njegovih vojnika i njegovih naseljenika", rekao je on. "Ono što se dogodilo otkriva veličinu naše pripreme. Ono što se danas dogodilo otkriva slabost neprijatelja."

)Foto: AP

Napad na Izrael osudili su Amerika i Evropska unija, Iran je pozdravio akcije Hamasa, dok je Rusija pozvala obe strane na obustavu nasilja.

Puna podrška Sjedinjenih Američkih Država Izraelu, zato što podržavaju pravo te države  da se brani od “terorista”. Amerika ima ozbiljne ratne rezerve unutar Izraela i nije isključeno da bi mogla bi da ih stavi na raspolaganje izraelskoj vojsci.

Napad na Izrael dolazi u vreme istorijske podele unutar Izraela zbog Netanjahuovog predloga da se reformiše pravosuđe zbog čega   je protestovalo stotine hiljada Izraelaca.

Llider izraelske opozicije Jair Lapid pozvao je danas da se obrazuje "vanredna vlada“ kako bi se bavila "teškom i kompleksnom operacijom“. Lapid je rekao i da se sastao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i rekao mu da je u ovoj vanrednoj situaciji voljan da ostavi po strani razlike i da se formira vanredna, profesionalna vlada sa njim.

Foto: AP

Napad je bio iznenađenje za izraelske bezbednosne snage što ga čini jednim od najgorih obaveštajnih neuspeha u istoriji zemlje, i šok za naciju ponosnu na svoju obaveštajnu službu.

BBC-jev stručnjak za bezbednost, Frank Gardner, istakao je kako Izrael ima jednu od najrasprostranjenijh i najsofisticiranijih obaveštajnih mreža na Bliskom istoku, kako domaću tako i spoljnu. Ima doušnike infiltrirane u militantne grupe ne samo na palestinskim teritorijima, već i u Libanu, Siriji i drugim zemljama.

Međutim, ovim Hamasovim napadom na kraju jevrejskog praznika čini se da je Izrael uhvaćen na spavanju, piše BBC.

Invazija na današnji jevrejski praznik Simhat Tora oživela je sećanja na rat iz 1973. godine, pre 50 godina, u kojem su neprijatelji Izraela iznenada napali zemlju na praznik Jom Kipur.

S.Ć./VoA/CNN/The Guardian

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu