Beograd

Iskopavanje u Vlajkovićevoj ulici

Foto: FoNet

8. 10. 2023. / 20.45

Rimski akvadukt iz Vlajkovićeve neće biti zatrpan

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je saopštio da će ostaci Singidunuma pronađeni prilikom izgradnje podzemne garaže, biti dostupni javnosti

Rimski vodovod sa taložnikom, grobovi i sarkofazi koji su pronađeni u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu prilikom arheoloških istraživanja zbog izgradnje podzemne garaže, neće biti zatrpani, nego će biti dostupni javnosti, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Tako je odlučila Komisija ovog Gradskog zavoda, oformljena da donese stav o značaju i načinu prezentovanja pronađenih nalaza.

Ovo je jedini rimski akvadukt nađen na teritoriji Beograda. On dokazuje da je Singidunum snabdevan vodom, zna se da mu je izvorište  bilo kod današnjeg Morkoluškog potoka a da je voda sistemom cevi dovođena do gradskih česmi. Voda za piće se nije bacala, nego je od česmi manjim akvaduktima odvođena do javnih gradskih kupatila i lanterni. Takođe je služila i za pokretanje mlinova za mlevenje žita i drugih poluindustrijskih postrojenja.

Deo vodovoda koji je otkriven, jedan je od takvih sekundarnih vodova. Pretpostavlja se da  je vodom napajao rudnik kamena koji se nalazio podno današnjeg Tašmajdana.

Komisija je imala dve mogućnosti: da sve ostavi tu gde je i nađeno, zatrpa i preko antičkih ostataka izgradi podzemnu garažu, ili da nađeni akvadukt premesti na drugo mesto.

Prihvaćena je ova druga varijanta, pa je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture propisao mere tehničke zaštite za izradu Projekta preventivne konzervacije i privremenog izmeštanja akvadukta. I Grobovi i sarkofazi iz perioda 3 – 4. veka biće trajno izmešteni iz mesta gde su otkriveni i sačuvani u Muzeju grada Beograda.

Sve je to dobra vest, jer, i rimski akvadukt i grobove mogla je da zadesi sudbina Stambol kapije koja je otkrivena ispod Trga Republike pa ponovo zakopana.

U svetu je praksa da se ovakav tip kulturnog nasleđa maksimalno zaštiti i prezentuje javnosti.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu