Svet

Izraelski vojnici u Aškelonu blizu granice sa Gazom

Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

9. 10. 2023. / 9.01

Izrael još uvek nije uspostavio punu kontrolu na jugu zemlje

Borbe između pripadnika Hamasa i izraelske vojske na jugu Izraela trajele su i u noći na ponedeljak. Iz Pojasa Gaze ponovo su ispaljene rakete na Izrael koji je uzvratio vazdušnim udarima. Ubijeno je oko 700 Izraelaca i preko 400 Palestinaca, na obe strane ima na hiljade ranjenih i povređenih. Izrael se sprema za veliku vojnu akciju protiv Hamasa. SAD su poslale nosač aviona u istočni Mediteran

Ni u ponedeljak izraelske snage nisu uspele da uspostave punu kontrolu na teritoriji duž granice sa Pojasom Gaze i "očiste je od terorista". Borbe su se vodile i u nedelju uveče. Hamas je ponovo ispalio na desetine raketa na Izrael koji je uzvratio vazdušnim udarima na više stotina meta u Gazi. Broj žrtava na obe strane raste iz sata u sat, a samim tim i mržnja, bes i želja za osvetom.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu proglasio je ratno stanje  i najavio "dug i komplikovan rat“. U prvoj fazi cilj Izraelaca je "čišćenje“ sopstvene teritorije od palestinskih terorista. U drugoj fazi trebalo bi da se oslobode taoci koje su pripadnici Hamasa oteli i odvukli u Gazu. Hamas tvrdi da drži preko 100 Izraelaca, u Izraelu zvaničnici govore o nekoliko desetina otetih sugrađana koje je, to je pretpostavka, kao žive štitove Hamas rasporedio širom Gaze. To otežava buduće akcije izraelske vojske.

Treća faza podrazumeve "uništenje“ Hamasa.

Izraelski vojnici u blizini Aškelona / Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

Za sada izraelska vojska mobiliše na desetine hiljada rezervista i šalje na granicu sa Gazom. Vode se pripreme za prodor na palestinsku teritoriju. Kada i da li će se izraelska vojska upustiti u borbe sa Hamasom i Islamskim džihadom u najgušće naseljenom području na svetu u kome bi svaki prozor predstavljao potencijalnu opasnost, zasada je nepoznanica.

Izrael je obustavio isporuku Gaze strujom i odsekao puteve snabdevanja.

"Otvorene kapije pakla"

Izrael će pooštriti mere protiv Pojasa Gaze koji kontroliše Hamas do "potpune blokade", uključujući zabranu unošenja hrane i goriva, izjavio je u ponedeljak ministar odbrane Joav Galan, opisujući takvu meru kao deo borbe protiv "zverskih ljudi"prenosi Glas Amerike, .

Jedan od portparola vojske izjavio je da je Izrael angažovao rekordnih 300.000 rezervista kao odgovor na napad Hamasa i da na više frontova "kreće u ofanzivu".

General-major Gasan Alijan, ključni zvaničnik Izraelskih odbrambenih snaga, rekao je da je Hamas "otvorio kapije pakla" svojim iznenadnim napadom i "da će snositi odgovornost i platiti za svoja dela".

Masakr na muzičkom festivalu

Najveću traumu za Izraelce i najveći problem za buduće vojne akcije predstavljaju oteti zemljaci. Društvene mreže su preplavljene video snimcima kako naoružani Palestinci otete žene, decu, vojnike, starce u različitim vozilima odvoze u nepoznatom pravcu. Neki od njih su bukvalno izvučeni iz kuća u kojima žive. Među otetima ima izgleda i Amerikanaca, javlja CNN. Nemački mediji su potvrdili da je Hamas kidnapovao i jednu Nemicu.

Da je Hamas u duhu po surovosti ozloglašene Islamske države spreman apsolutno na sve, pokazuje masakr učesnika muzičkog festivala u kibucu Reim, nedaleko od granice sa Gazom, u subotu u ranim jutarnjim satima. Naoružani palestinski terororisti su upali među mlade ljude koji su tu proveli noć i počeli nemilice da ih ubijaju. Izraelski mediji govore o preko 260 ubijenih. Neke su oteli i odvezli u pravcu Gaze. Festivalu su prisustvovali gosti iz više zemalja.

Izrelski vojnici u Sderotu nakon masakra koji su počinili pripadnici Hamasa / Foto: AP Photo/Ohad ZwigenbergFoto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

Istovremeno arapskim svetom kruže slike razaranja u Gazi nakon izraelskih vazdušnih udara. Na gusto naseljenom području gotovo svaka izraelska raketa namenjena bazama Hamasa i utočištima njegovih vođa za posledicu ima i civilne žrtve.

Intonacija u arapskim medijima je da je akcija Hamasa protiv "izraelskog režima aparthejda“ opravdana jer je posledica višedecenijskog ugnjetavanja, ubijanja i ponižavanja Palestinaca. O Pojasu Gaze, u kome vlada Hamas, se govori kao o "najvećem zatvoru na otvorenom“ na svetu.

Nespremnost Izraela

Izraelska vojska govori o oko 1000 naoružanih Palestinaca koji su na 22 lokacije upali na teritoriju Izraela.

Sve što se dogodilo izazvalo je talas osećanja nesigurnosti među Izraelcima. Oni jesu okoreli na pojedinačne terorističke napade, ili raketne napade, ali se okršaji na teritoriji Izraela nisu vodili još od Jomkipurskog rata 1973. godine.

A ovakav način terorističke borbe je potpuno nov. Izrael je bio zatečen, nespreman na ovu vrstu koordinisane akcije koju je izveo Hamas.

SAD šalju nosač aviona u region

U Vašingtonu je potvrđena smrt "više američkih državljana“.

SAD je preusmerio nosač aviona "USS Ford“ i ratne krstarice u pravcu istočnog Mediterana.

Američki nosač aviona "USS Gerald R. Ford" upućen na istok Mediteranskog mora / Foto:  Andrew Vaughan/The Canadian Press via AP, File

Američko vojno prisustvo je znak podrške Izraelu posle napada Hamasa, prenela je televizija NBC.

SAD najveću ratnu razervu izvan američke teritorije drži u Izraelu. Bela kuća je saopštila da Izrael ima pravo na samoodbranu i da može da računa na svekoliku podršku i pomoć Amerike.

Predsednik Džo Bajden je upozorio da niko ne pokušava da "iskoristi“ trenutnu slabost Izraela. Upozorenje koje može da se shvati i kao pretnja bilo je upućeno pre svega Hezbolahu u Libanu, Iranu i Siriji koji podržavaju, finansiraju i naoružavaju Hamas. Prisustvo američke ratne mornarice svakako potkrepljuje Bajdenovo upozorenje.

J.H./CNN/BBC/Spiegel/ Al Jazeera

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu