Beograd

Radovi na zgradi Želrezničke stanice, prošle godine

10. 10. 2023. / 17.20

Peticija: Vratite trolejbuse, jeftiniji su od autobusa

Do železničke stanice Prokop neće moći da se dođe zato što nema dovoljno GSP linija , kažu u udruženju „Naša mesna zajednica“ i peticijom traže uvođenje trolejbusa koji su tri puta jeftiniji od autobusa

Najavljeno je da će otvaranje glavne železničke stanice "Beograd Centar“ (Prokop) biti 20. oktobra ove godine. Najavljeno je i da će oko Prokopa biti izgrađeno i osam poslovnih zgrada. I jedno i drugo podrazumeva povećanje  saobraćaja.

Međutim, trenutno do Prokopa vodi premalo linija gradskog saobraćaja.

Zato je građansko udruženje "Naša mesna zajednica“ pokrenulo peticiju "da se trolejbusi na liniji 40 i 41 preusmere tako da direktno opslužuju ulaz u železničku stanicu, da se nabave novi trolejbusi, da se produži vreme saobraćanja postojećih linija 34, 38L i 40 tako da bude omogućen dolazak putnika na ranojutarnje i kasnovečernje polaske vozova, da se preusmeri linija 51 tako da nakon Mostarske petlje saobraća do železničke stanice, i da se pojača linija 36 i 34 sa novim autobusima“.

“Takođe smatramo da je neophodno da Beograd Centar”(Prokop) kao glavna železnička stanica bude povezan sa drugim delovima Beograda prvom linijom metroa. Ovo je važno zato što je železnička stanica u Prokopu projektovana da je dnevno koristi 40.000 putnika iz cele Srbije. Osim toga, ako bi prva linija metroa saobraćala preko Prokopa time bi bila i izgrađena stanica kod Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i ostvarena veza sa najvećim bolničkim kompleksom u Srbiji.”

Iz "Naše mesne zajednice“ kažu da su njihovi zahtevi ostvarivi. Podsećaju da je poslednji tender GSP-a Beograd za nabavku novih 80 trolejbusa obustavljen u aprilu 2022. godine.

Kažu da je taj tender bio vredan 53 miliona evra, dok je na osnovu rebalansa budžeta JKP GSP Beograd za 2023. godinu Skupština grada Beograda usvojila odluku da se Grad Beograd zaduži za 325 miliona evra zbog nabavke 200 novih autobusa.

"Za jedan trolejbus je prema poslednjem tenderu bilo potrebno da se izdvoji oko 660 hiljada evra, dok prema najnovijoj računici iz rebalansa budžeta GSP-a cena jednog autobusa iznosi 1,6 miliona evra što je skoro tri puta više od cene jednog trolejbusa“, kažu u obrazloženju peticije.

Navode da je "cena BMC autobusa na gas na poslednjem tenderu u junu 2021. bila oko 340 hiljada evra, a sada je predviđeno izdvajanje 5 puta više novca za jedan autobus“.

"Pošto očigledno ima para za nabavku novih vozila, zahtevamo hitnu nabavku novih trolejbusa i neophodno ulaganje u trolejbuski podsistem u Beogradu koji se godinama zapostavlja i sistematski uništava.“

Novi trolejbusi bi, kažu “omogućili bolju uslugu na linijama 40 i 41 koje opslužuju železničku stanicu “Beograd Centar” (Prokop), ali i na svim drugim trolejbuskim linijama. Trolejbuske linije 19, 21 i 22 su skraćene i saobraćaju do Slavije umesto da saobraćaju do Studentskog trga. Na liniji 21 više od dve godine umesto trolejbusa saobraćaju zamenski autobusi, a to se sve češće dešava i na liniji 40 jer nema dovoljno trolejbusa”, smatraju u “Našoj mesnoj zajednici”.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu