Kultura

Sa izložbe Modernost i nacija

Foto: Nemanja Đorđević

11. 10. 2023. / 20.11

Narodni muzej: Radimo na sanaciji Spomen muzeja Nadežde Petrović

Iako su nedavno rekli da rekonstrukcija njihovog legata Spomen muzeja Rastka i Nadežde Petrović ne zavisi od njih, već danas su saopštili da je u toku biranje izvođača radova

Upozoravanje medija da Spomen muzej Rastka i Nadežde Petrović propada, intenziviralo se u poslednje vreme povodom današnjeg, u sredu, jubileja – 150 godina od rođenja slikarke Nadežde Petrović.

Iz Narodnog muzeja, koji kao o legatu brine o Nadeždinom Spomen muzeju, nedavno su izjavili da rade sve šta mogu i da ne znaju šta će biti sa kućom. U Ministarstvu kulture za ovu godinu nisu planirali nikakve radove na kući Spomen muzeja Rastka i Nadežde Petrović.

Međutim, danas, a nekako odmah nakon medijskih napisa, Narodni muzej saopštava da je "u toku javna nabavka za izbor izvođača radova“ na spomen kući "saglasno sa finalnim aktivnostima na realizaciji projekta sanacije i adaptacije objekta Muzeja“.

Podsetili su da je "Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda utvrdio 1974. godine Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića za nepokretno kulturno dobro čime muzej uživa status spomenika kulture. Nakon kratkotrajnog funkcionisanja Spomen-muzeja do 1986. godine, kada je morao biti zatvoren usled lošeg stanja objekta i nepovoljnih uslova, sada je pred nama, nakon izrađene projektno-tehničke dokumentacije sanacije i adaptacije, temeljna obnova zdanja u Profesorskoj koloniji.“

Fond Spomen-muzeja čine izuzetna dela Nadežde i Rastka Petrovića – trideset Nadeždinih kapitalnih likovnih ostvarenja, sedam akvarela Rastka Petrovića, njegova biblioteka, gramofonske ploče i putopisni filmovi, važna rukopisna građa Ratka Petrovića, dela ključnih protagonista istorijskih avangardi poput Pikasa, Кislinga, Modiljanija, Ernsta i drugih, kao i inspirativni umetnički predmeti različitih namena, estetskih i upotrebnih vrednosti, uz etnološke predmete koji pripadaju kulturama afričkih i američkih naroda.

Narodni muzej kaže da  je fond Spomen-muzeja dostupan javnosti zato što ga Muzej izlaže u okviru raznih svojih projekata.

Ujedno, podseća i da rođendan Nadežde Petrović Narodni muzej obeležava svečanim otvaranjem izložbe "Nadežda Petrović. Modernost i nacija“ u njenom rodnom Čačku.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu