Kultura

Anja Suša na dodeli nagrade

Foto: SEEcult Snežana Krstić

11. 10. 2023. / 20.54

Gran pri Bitefa za Anju Sušu

Predstava „Žan“ koju je režirala u Stokholmu i za koju je upravo dobila glavnu nagradu Bitefa, svojevrsni su povratak Anje Suše na ovaj festival čija je bila selektorka

Gran pri “Mira Trailović” na upravo završenom 57. Bitefu dobila je predstava "#Žan” (#Jeanne) koju je prema tekstu Ivane Sajko režirala Anja Suša u produkciji Riksteatrena i Dramatena iz Stokholma, a nagradu “Jovan Ćirilov” i nagradu Politike za najbolju režiju, dobio je Mario Banuši predstavom “Zbogom Lindita” u  produkciji Narodnog pozorišta Grčke.

Predstava “#Žan”, savremena verzija bajke o Jovanki Orleanki koja se bavi potencijalom otpora prema društvenoj i sistemskoj nepravdi, svojevrsni je povratak Anje Suše na Bitef, čija je bila višegodišnja selektorka.

Pobednička predstava, bogato je pozorišno iskustvo koje pleni kompleksnošću. Reč je o “bajci o klasama, herojima i revolucijama, o kapitalizmu i apokalipsi, koja se kreće kroz registre istorije, kroz fantaziju, sećanje, samokritiku i proricanje sudbine”, naveo je u obrazloženju međunarodni žiri.

Predstava “Zbogom, Lindita”, inače tek druga režija mladog Marija Banušija, je dirljiv prikaz balkanske tradicije i običaja koji se vezuju za smrt dragih osoba.

Uz obrazloženju nagrade za najbolju režiju navedeno je i da njegov rediteljski rukopis “donosi emotivne, snolike i poetski izražajne odbleske smrti i suočavanja sa njom”.

Nagradu publike dobila je opera-performans “Sunce i more” autorki Rugile Barzžukaite, Vaive Grainite i Line Lapelite. Ocenjujući svaku od devet predstava u Glavnom programu ocenama od 1 do 5, publika ju je nagradila visokom srednjom ocenom 4.61. Ovom predstavom je Litvanija učestvovala na 58. Bijenalu umetnosti u Veneciji, osvojivši Zlatnog lava.

S.Ć./SEEcult

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu