Hronika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

12. 10. 2023. / 8.35

Da li je država dozvolila da je Radoičić izigra?

Nije bilo zakonskih prepreka da Milan Radoičić prebaci svoje vlasništvo u firmama na poslovne partnere, tj. kuma Zvonka Veselinovića. Ako mu se u narednim koracima istrage zabrani raspolaganje imovinom, to će važiti za ono što poseduje u tom trenutku. Ne i retroaktivno, objašnjava profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić

Milan Radoičić, nekdašnji potpredsdenik Srpske liste i neformalni gosporda severa Kosova, izašao je iz vlasništva u svojim firmama u Srbiji, objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre.

Tako je čovek, koji je preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u selu Banjska, za svega nekoliko dana od suvlasnika milionskih biznisa posta građanin koji zvanično nema nijednu firmu na svoje ime u Srbiji.

Pročitajte još Milan Radoičić i njegovo bogatstvo

Radoičić je imao 40 odsto udela u firmi "Inkopu", a vlasništvo u "Inkopu" i njenim "ćerkama" je preneo na poslovne partnere, braću Zvonka i Žarka Veselinovića.

Imovina tih firmi, kako je pokazalo istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE), vredi najmanje 38 miliona evra. Istraživanje je pokazalo i da su te firme u 2022. godini zaradile preko 24,5 miliona evra, a unosni poslovi sklapani su sa državom.

Nije bilo prepreke

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić za Radio Slobodna Evropa objašnjava da nije bilo zakonskih prepreka da Radoičić u tom momentu prebaci vlasništvo na poslovne partnere.

I dodaje: "To što je Radoičić osumnjičen nije smetnja, nažalost. Zato što mu u tom postupku nije izrečena mera zabrane raspolaganja imovinom. Mogao je da je pokloni, da radi sa njom šta hoće, nije imao nikakvu zabranu".

Pročitajte još “Heroj” koji je svima postao teret

 

Rakić Vodinelić ističe i da ako se Radoičiću, u narednim koracima istrage, zabrani raspolaganje imovinom, to će važiti za ono što poseduje u tom trenutku. Ne i retroaktivno.

"On je zvanično preneo firmu na svoje partnere. Ako mu bude izrečena zabrana, to će se odnositi na ono što nije poklonio braći Veselinović", pojašnjava.

Vučić: Nije iznosio pare iz Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će Milan Radoičić odgovarati pred srpskim organima, te da tek predstoji optužnica, kao i da se u bezbednosnim krugovima vojske vode istrage o mogućim propustima pojedinaca u slučaju Radoičića.

"Ne bih da branim Radoičića jer on odgovara pred našim pravosudnim organima i tek mu predstoji optužnica, kada se istraga sprovede, da li će biti proširenja istrage ili ne, to je na nadležnim državnim organima. Oni će ustanoviti sve te činjenice", rekao je Vučić.

Dodao je da je Radoičić ulagao novac u svoju kuću na KiM, i da nije iznosio pare iz Srbije.

"Sprovodi se istraga, nisam tužilac i nisam sudija da bih donosio bilo kakvu presudu, to bi bilo protivpravno", rekao je Vučić.

Pročitajte još Komandant Milan Radoičić: Šta sa srpskim herojem?

 

Dodao je i da tužilac Radoičića goni za "veoma teška krivična dela" koja je sam priznao.

"Sam je priznao, nije bilo potrebe da čujete bilo koga drugog, čovek je došao i rekao ‘ja sam to uradio’ i ponudio sebe", rekao je Vučić i dodao da će istraga biti nastavljena, a optužnica podignuta.

"Svi aspekti istrage biće pokriveni, odakle novac za oružje na crnom tržištu, sve će biti ustanovljeno. To je naša obaveza i mi ćemo svoj posao da obavimo", zaključio je Vučić.

Na ravne často

Agencija za privredne registre je zahtev z prenos Radoičićeve imovine usvojila za tri dana.

Pa je tako 6. oktobra odlučeno da se on izbriše sa spiska vlasnika milionskog preduzeća "Inkop" iz Ćuprije u centralnoj Srbiji.

Pročitajte još Milan Radoičić: Arkan za XXI vek

 

Radoičić je svoj deo braći Veselinović poklonio najednake delove, svakom po 20 odsto.

Zvonko Veselinović sada ima 60 odsto vlasništva u "Inkopu" i povezanim firmama, a Žarko 40 odsto.

B.G./Slobodna Evropa

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu