Kultura

Zoran Janković i Đorđe Bajić, autori

Foto Ema Bednarž

12. 10. 2023. / 20.57

Sve što je potrebno znati o domaćem filmu

„Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022“, knjiga sa svim podacima iz ove oblasti, biće promovisana u petak

"Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022“ jedna je od onih knjiga koje je, bez obzira na internet, potrebno imati u blizini.

Zašto bez obzira na internet, pa zato što su autori Zoran Janković i Đorđe Bajić, u ovoj knjizi, dakle na istom mestu,  skupili sve što je neophodno znati o 85 srpskih dugometražnih igranih filmova prikazanih u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima tokom proteklih pet godina: kritičke tekstove,  tehničke detalje i faktografiju, sinopsise, kao i obilje podataka i zanimljivosti za poklonike sedme umetnosti, s posebnim osvrtom na recepciju svakog pojedinačnog ostvarenja. Bez pretraživanja!

Nezavisno od sadržine, knjiga je lepa za gledanje zahvaljujući Borutu Vildu, jednom od vodećih regionalnih i evropskih grafičkih dizajnera.

Knjizi "Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022“ prethodio je "Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (dva rasprodata izdanja), čiji su autori, Bajić, Janković i Ivan Velisavljević, potom zajedno napisali i knjigu objavljenu na engleskom jeziku "Najbolji srpski filmovi 21. veka“ (jedno rasprodato izdanje). Sve tri knjige, kao i ovu najnoviju, objavio je Filmski centar Srbije.

Promocija "Kritičkog vodiča kroz srpski film 2018-2022“ je sutra, u petak, u kafeteriji "Bukmarker“ knjižare "Delfi“ u Beogradu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu