Rat u Izraelu

Foto: AP

23. 10. 2023. / 21.54

Hamas oslobodio još dvoje talaca

Navodno su puštene dve starije žene iz zdravstvenih razloga. Konzul Srbije očekuje da će uskoro biti pušten i srpski državljanin Alon Ohel

Još dva taoca oslobođena su iz pritvora Hamasa nakon posredovanja Katara i Egipta, tvrde za CNN dva izraelska zvaničnika i dva druga izvora obaveštena o ovom pitanju.

I Hamas je takođe saopštio da je oslobodio dva taoca, navodi se u saopštenju Hamasovog portparola Abu Ubaide.

"Pustili smo dvoje zatočenika“, rekao je Abu Ubaida. "Odlučili smo da ih oslobodimo iz ubedljivih humanitarnih i zdravstvenih razloga.“ Navodno se radi o dve starije žene.

Prema  izvorima CNN, taoci su izraelski državljani i pušteni su u Crveni krst. Jedan od izraelskih zvaničnika rekao je da još nisu u Izraelu. Drugi izraelski zvaničnik rekao je da su oba taoca žene.

CNN je kontaktirao izraelsku vojsku, koja je odbila da komentariše izjavu. Iz kabineta izraelskog premijera takođe su rekli da nemaju komentar.

Izrael je u nedelju rekao da neće odgovoriti na tvrdnju Hamasa da su "spremni" da oslobode još dva taoca, okarakterišući to kao "lažovnu propagandu".

Hamas je u petak oslobodio majku i ćerku, američke državljanke iz Čikaga koje su otete kada su bile u poseti rodbini u jednom od kibuca u blizini granice s Gazom.

Ranije tokom dana su se pojavile informacije da bi Hamas mogao da oslobodi 50 talaca, uglavnom stranih državljana ili osoba sa dvojnim državljanstvom.

Prema najnovijim podacima Izraela iznetim tokom dana, u zatočeništvu je još 212 ljudi otetih 7. oktobra kada je Hamas upao na teritoriju Izraela. Oni su 30 nacionalnosti, a među njima je i 10 Amerikanaca.

Počasni konzul Srbije je u razgovoru s reporterom N1 u Tel Avivu kazao da bi moglo da dođe do oslobađanja grupe talaca sa dvojnim državljanstvom.

Nikolić prenosi navode izraelskih medija koji, pozivajući se na izjavu jednog višeg zvaničnika, pišu da se razmatra oslobađanje 50 talaca, posle posredovanja SAD i Katara. Kako je dodao, uglavnom su u pitanju strani državljani i oni sa dvojnim državljanstvom.

U toj grupi bi mogao da se nađe i mladić Alon Ohel (22) poreklom iz Novog Sada.

S.Ć./CNN/N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu