Politika

Foto: Tanjug

28. 10. 2023. / 7.48

Šta sve penzioneri dobijaju i to baš pred izbore?

Manipulacija najugroženijim građanim se nastavlja. Posle povećanja penzija, penzionerskih kartica, bonusa od 20.000 dinara, određena kategorija najstarijih sugrađana dobiće i dodatni popust na račun za struju

Od kartice, preko pisma, do popusta na račun za struju – proteklih meseci, od kad se počelo govoriti o mogućim izborima, vlast je izdašna prema najstarijim sugrađanima.

Pre nekoliko danas Vlada Srbije usvojila je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje će omogućiti većem broju građana da dobije popust za električnu energiju, gas ili grejanje.

Penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara, imaće pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović pozvala je najstarije građane da se prijave od sledeće nedelje na šalterima u svojim opštinama, navodeći da će se onima koji nisu u mogućnosti da se prijave lično, računi umanjivati po službenoj dužnosti.

Dugačka lista

Ovo je samo poslednja u nizu pomoći koje se daju penzionerima pred najavljene izbore koji će se održti 17. decembra.

Već 30. novembra najstarijim sugrađanima će biti isplaćena jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

Od 1. oktobra penzije su veće za 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. najavljeno je i dodatno povećanje za 14,8 odsto, za koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je najveće u istoriji Srbije.

Od 1. oktobra važe i penzionrske kartice. Kako je portal "Vremena" već pisao, na tabeli PIO fonda ima 413 firmi koje nude popuste. Premijerka je rekla da ih je 620, a ministar finansija da ih je 650.

Pročitajte još Da li Siniša Mali, Ana Brnabić i PIO fond imaju različite tabele

 

Pojašnjeno je da se popusti odnose na razne oblasti, kao što su putovanja, boravak u banjama, apoteke, auto servise, prodavnice, zdravstvene ustanove, ustanove kulture, restorane, bazene, kao da se iznosi popusta kreću od 2 do 66 odsto, uz napomenu da je većina između 5 i 10 odsto.

Nije navedeno do kad važe ti popusti. Do izbora?

Važno biračko telo

"Jedini parametar kojem penzioneri veruju jesu novčanik i frižider", bila je nedavno poruka Udruženja sindikata penzionera Srbije i Udruženje penzionera Srbije "Nezavisnost" upućena šefu države Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

Ali biće da Vučuć to dobro zna.   

Najveće povećanja penzija u dve etape, vanredni bonus penzinerske kartice, a ako njega ne bude na vlasti ništa od toga neće biti. To je poruka koju predsednik Srbije gotovo u svakom javnom nastupu šalje najstarijim sugrađanima koji po pravilu njdisciplinovanije i u najvećem broju izlaze na birališta.

Prema zvaničnim podacima PIO fonda, u junu je bilo 1.646.171 penzionera u Srbiji. To je oko 25 odsto upisanih birača u biračkom spisku prema kojem pravo glasa ima oko 6,5 miliona građana Srbije (sa sve onim koji žive u inostranstvu). 

Ako se u obzir uzme podatak iz "Popisa 2022" prema kojem se u Srbiji sredinom 2022. godine nalazilo 5,1 miliona punoletnih građana, onda je udeo penzionera u biračkom telu još veći – čak trećina.

Dakle, bez podrške penzionera nema ni pobede na izborima.

Najuogroženiji

Prema podacima koje je objavio Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, čak 1,2 miliona penzionera mesečno prima iznos koji je manji od vrednosti minimalne potrošačke korpe koja je za maj mesec iznosili oko 51.000 dinara. 

Pročitajte još Vučićeve mere: Plašenje i kupovina sirotinje i penzionera

 

Da je situacija još gora, pokazuje i podatak da gotovo 900.000 penzionera prima penziju u iznosu do 35.000 dinara, a čak 575.000 prima manje od 25.000 mesečno.

Istraživanje organizacije Crta pokazalo je da trećina građana nove ekonomske mere koje je nedavno predstavio Vučić vide kao način da država pomogne građanima, dok četvrtinu ispitanika smatra da je to kupovina glasova za sledeće izbore.

Pročitajte još Pismo koje sam dobila od A. Vučića

 

Ovih dana penzionerima u Srbiji na kućnu adresu stiže pismo u kome im se obraća predsednikVučića lično. 

U pismu se podseća na povećanje penzija, nove novčane pomoći, navodi neizmerna zahvalnost na podršci i razumevanju i na kraju poruka – da ćemo morati da pazimo koga biramo da bi sveg toga bilo i u budućnosti.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu