Rat na Bliskom Istoku

Izraelski tenkovi se pomeraju ka granici sa Gazom

Foto: AP

28. 10. 2023. / 19.19

Izrael poručuje da je sever Gaze sada bojno polje

IDF poziva civile severnog dela Gaze da se privremeno presele na jug, zato što je to područje sada bojno polje. Ilon Mask će obezbediti neophodnu satelitsku i internet vezu

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su "hitnu poruku za stanovnike Gaze" u kojoj pozivaju civile iz severnog dela da se privremeno presele na jug, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

U poruci upozoravaju stanovnike Gaze da je to područje sada "bojno polje" i da zbog toga treba da se odmah evakuišu na jug.

"Povratak u severnu Gazu biće moguć kada se završe intenzivna neprijateljstva", rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari u video obraćanju.

"Rok ističe, pomerite se na jug zbog sopstvene bezbednosti. Ovo nije samo predostrožnost, ovo je hitna molba", dodao je on.

U međuvremenu su izraelski borbeni avioni ponovo bacali letke u kojima se navodi da skloništa u severnoj Gazi više nisu bezbedna i da se zbog toga pozivaju stanovnici grada Gaze da se odmah evakuišu na jug enklave.

Suprotno ovim upozorenjima, izraelske vojne snage su gađale ciljeve i na jugu i u centralnom delu Gaze. Al Džazira prenosi da je u međuvremenu interno raseljeno gotovo 1,3 od oko 2,3 miliona stanovnika Gaze. Broj žrtava je premašio 8.000.

Načelnik generalštaba Izraela Herci Halevi izjavio je da ciljevi rata protiv Hamasa "zahtevaju kopnenu invaziju" na Gazu, javlja RSE

On je rekao da "najbolji vojnici sada deluju u Gazi".

"Da bi se razotkrio i uništio neprijatelj, ne postoji drugi način nego da se silom uđe na njegovu teritoriju. Ova akcija služi svim ciljevima rata", rekao je Halevi u saopštenju koje su objavile izraelske odbrambene snage (IDF).

On je dodao da su snage na terenu podržane "preciznom i jakom vatrom", a da su svi koji su uključeni u nastavak operacija "dobro pripremljeni i efikasno obučeni".

Halevi je rekao da je IDF "spremna za svaki mogući scenario" u slučaju regionalne eskalacije – posebno na severnoj granici sa Libanom, gde deluje militantna grupa Hezbolah.

Izraelski specijalci i tenkovske jedinice su u najmanje dva navrata već prodirale na teritoriju Gaze.

Starlink će obezbediti internet vezu

Multimilijarder Ilon Mask objavio je u subotu u seriji tvitova na društvenoj mreži Iks, da će njegova kompanija Starlink obezbediti neophodnu satelitsku i internet vezu "međunarodno priznatim" humanitarnim grupama u Gazi, posle prekida svih telekomunikacionih veza koju su sprovele izraelske snage uoči kopnene invazije.

Mask, vlasnik platforme Iks, rekao je da će njegov servis za satelitski internet obezbediti veze sa teritorijom koja je pogođena ratnim dejstvima, ali da zahtev za konekcije još nije upućen, prenosi američki portal Politiko. Kompanija SpejsIks (SpaceX) pružiće podršku međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama, kao i ekipama UN, rekao je Mask, koji je vlasnik kompanija Iks, Spejs Iks i Starlink.

Izraelska vojska ugasila je, mobilnu i fiksnu telefoniju i internet u Gazi u petak, čime je skoro 2,3 miliona ljudi odsečeno od ostatka sveta u trenutku kada se izvodi kopnena ofanziva na severu Gaze. Humanitarne organizacije osudile su isključivanje komunikacije, upozoravajući da je to paravan za zločine protiv ljudskih prava u Gazi.

S.Ć./RSE/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu