Rat u Ukrajini

Foto: AP

Mirovni pregovori o ratu u Ukrajini bez Rusije

Na Malti su predstavnici 65 zemalja dva dana razgovarali o mirovnom planu Zelenskog. Lukašenko smatra da su sukobljene države u pat poziciji

Dvodnevni pregovori o ukrajinskom planu za mir nastavljeni su danas na Malti, uz učešće predstavnika više od 65 zemalja, ali ne i Rusije.

Kijev smatra da je to prilika da pridobije podršku za mirovni plan predsednika Volodimira Zelenskog od 10 tačaka, posebno zbog toga što sukob na Bliskom istoku pomera pažnju međunarodne zajednice sa rata u Ukrajini.

Rusija, koja nije pozvana ni na jedan od sastanaka, odbacila je tu inicijativu kao pristrasnu.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak naveo je na konferenciji da će, pošto se sve više država uključuje u razvoj plana Zelenskog, Rusija morati da popusti međunarodnoj zajednici i da prihvati zajedničke uslove.

Dvodnevni sastanak zvaničnika za nacionalnu bezbednost je treća runda ovakvih razgovora u poslednjih nekoliko meseci.

U prvoj rundi pregovora u Kopenhagenu u Danskoj, u junu je bilo samo 15 učesnika, dok je u drugoj rundi u DŽedi u Saudijskoj Arabiji u avgustu taj broj povećan na 43.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu, prvog dana konferencije, da čezne za danom kada će ljudska istorija biti samo istorija mira, navodeći da je ta težnja precizirana u međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ocenio je da se Rusija i Ukrajina na prvoj liniji fronta nalaze u pat poziciji i da dve strane treba da sednu za sto i pregovaraju o okončanju konflikta.

"Postoji dovoljno problema sa obe strane i, uopšteno govoreći, situacija je sada došla do pat pozicije – niko ne može da uradi ništa, niti može značajno da pojača svoju poziciju. Oni su na frontu okrenuti licem u lice, do smrti, ukopani u rovu. LJudi umiru", rekao je Lukašenko.

Danas je 613 dan od kako je Rusija napala Ukrajinu. Vode se teške borbe na istoku Ukrajine. Ruske trupe granatiraju priobalne oblasti Hersona. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su noćas sistemi PVO oborili 36 ukrajinskih dronova iznad Crnog mora i severozapadnog dela Krima.

S.Ć./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu