Rat na Bliskom Istoku

Rat na Bliskom Istoku

Foto: AP

29. 10. 2023. / 20.44

Iranski predsednik: Izrael je prešao crvene linije

Izraelski borbeni avioni danas napali infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu. Ebrahim Raisi je rekao da ovaj napad "možda primora svakoga da preduzme akciju"

Izrael je "prešao crvene linije" u Gazi, što "možda primora svakoga da preduzme akciju", rekao je u nedelju iranski predsednik Ebrahim Raisi, dok je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan upozorio na "povećan rizik" od prelivanja sukoba na Bliskom istoku, a prenosi CNN.

Raisijeva reakcije je usledila nakon što su izraelski borbeni avioni danas napali infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu, odgovarajući na granatiranje severnog Izraela koje izvodi ta organizacija.

Izraelske oružane snage (IDF) potvrdile napad i  navele da su izraelski avioni u napadu u oblasti Har Dova uništili oružje "koje je moglo da se upotrebi za dalje granatiranje", prenosi CNN.

U saopštenju se dodaje da je, od tri ispaljena projektila iz te oblasti, izraelska vojska presrela dva, a da je treći pao na nenastanjeno područje.

Stručnjaci kažu da, iako je Iran oprezan da ne bude uvučen u rat Izraela i Hamasa, možda neće imati potpunu kontrolu ako militantne paravojne grupe poput libanskog Hezbolaha nezavisno intervenišu.

"Ono što povezuje sve ove grupe sa Iranom je njihova antiizraelska politika“, rekao je Sima Šajn, šef iranskog programa na Institutu za nacionalne bezbednosne studije u Tel Avivu, napominjući da, iako Iran ima različite nivoe uticaja na grupe, on ne diktira sve njihove postupke.

CNN piše da komentari Ebrahima Raisija nisu bili prvo upozorenje jednog iranskog zvaničnika o potencijalu šireg sukoba.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan takođe je upozorio da bi izraelsko bombardovanje Gaze moglo da ima dalekosežne posledice, rekavši da ako Izrael ne obustavi vazdušne napade, "velika je verovatnoća da će se otvoriti mnogi drugi frontovi“.

"Ova opcija nije isključena i to postaje sve verovatnije", rekao je za Al Jazeeru u nedavnom intervjuu, a prenosi CNN.

Abdolahian je prošlog ponedeljka rekao da su SAD poslale Iranu dve poruke u vezi sa eskalacijom u regionu. "Prva poruka govori da Sjedinjene Države nisu zainteresovane za širenje rata, a druga poruka traži od Irana da ima samoograničenje i insistira da Iran takođe traži od drugih zemalja i drugih strana da imaju samoograničenje“. On je dodao da iako SAD kažu da žele deeskalaciju, one istovremeno nastavljaju da podržavaju Izrael.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ponovo je večeras razgovarao telefonom sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom o najnovijim dešavanjima u ratu između Izraela i Hamasa.

Detalji razgovora nisu saopšteni, prenosi Tajms of Izrael.

Prethodno je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven za Si-En-En rekao da će Bajden naglasiti potrebu da Izraelske oružane snage (IDF) "ulože sve moguće napore da naprave razliku između terorista i palestinskih civila tokom kopnene operacije u Gazi“.

S.Ć./CNN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu