Politika

Foto: Tanjug

30. 10. 2023. / 18.50

Vlada podnela zahtev Vučiću da raspiše izbore

Održavanje novih parlamentarnih izbora obezbedilo bi viši stepen demokratičnosti, a i 11. septembra deo opozicionih političkih stranaka podneo je takav zahtev predsedniku Srbije - piše u obrazloženju zahteva Vlade predsedniku Republike da raspusti Skupštinu i raspiše izbore

Vlada je danas uputila obrazložen predlog predsedniku Srbije da raspusti Skupštinu i raspiše parlamentarne izbore, saopšteno je iz Vlade.

Kako je istaknuto, održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskih vrednosti.

U predlogu za raspuštanje parlamenta navodi se, pored ostalog, da su se u poslednje vreme u delu javnosti pojavili zahtevi za raspisivanje novih, vanrednih izbora za narodne poslanike, a da je 11. septembra deo opozicionih političkih stranaka takav zahtev podneo predsedniku Srbije. Vlada je, polazeći pre svega od tog zahteva, zauzela stav da bi sprovođenje izbornog procesa, kao jednog od osnovnih postulata demokratskog društva, bilo dobra prilika da se prispita "politička snaga argumenata, dosadašnjih učinaka i planova svih činilaca na političkoj sceni i da se građanima omogući da slobodno iskažu svoju volju u kom pravcu Srbija treba da se kreće".

Članovi Vlade doneli su na sednici i odluke o raspuštanju Skupštine Beograda i obrazovanju privremenog organa, a iste odluke donete su za još 64 lokalne samouprave u Srbiji.

Odluke o raspuštanju skupština gradova donete su za Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznicu, Prokuplje, Smederevo, Šabac. Raspuštaju se i skupštine opština Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirce, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubica, Žitorađa, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Crna Trava, Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić i Bojnik.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu