Rat na Bliskom Istoku

Izraelski tenkovi blizu granice sa libanom

Foto: AP

30. 10. 2023. / 20.21

Benjamin Netanjahu: Sada je vreme za rat

Tokom dnašnje kopnene operacije Izrael je oslobodio pripadnicu svoje vojske Ori Megidiš. Za snimak tri zarobljene žene koji je objavio Hamas, premijer Netanjahu je rekao da je to surova psihološka propaganda

Pripadnica izraelske vojske, koju je Hamas zarobio, oslobođena je tokom kopnene operacije u Pojasu Gaze, saopšteno je u ponedeljak iz vojske i obaveštajne službe Šin Bet.

Hamas je oteo Ori Megidiš 7. oktobra. Od kako je oslobođena, prošla je medicinsku kontrolu i "dobro je", navodi se u saopštenju u kojem se ne iznose detalji slučaja.

Hamas je u ponedeljak objavio i snimak za koji se navodi da prikazuje tri žene iz grupe od više od 230 ljudi koje je ekstremistički pokret kidnapovao tokom napada 7. oktobra i odveo u Gazu.

Premijer Benjamin Netanjahu je ovaj snimak nazvao "surovom psihološkom propagandom".

“Kao što Amerika ne bi pristala na primirje posle bombardovanja Perl Harbora ili terorističkih napada 11. septembra, tako ni Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava sa Hamasom posle strašnih napada 7. oktobra”, kazao je Netanjahu na konferenciji za novinare.

On tvrdi da su pozivi na primirje u stvari “pozivi da se Izrael preda Hamasu, da se preda pred terorizmom”.

“Biblija kaže: ‘postoji vreme za mir i vreme za rat. Sada je vreme za rat”, rekao jhe i naveo da Izrael vodi rat za zajedničku budućnost. 

“Danas crtamo granicu između snaga civilizacije i snaga varvarizma. Užasi koje je Hamas počinio 7. oktobra podsećaju nas da nećemo ostvariti obećanje o boljoj budućnosti ukoliko civilizovani svet ne bude spreman da se bori protiv varvara."

On kaže da Izrael nije započeo rat, ali da će ga dobiti, i dodaje da je Hamas deo "osovine zla" koju Iran formira.

S.Ć./VoA

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu