Beograd

Vatrogasna stanica Blok 67a

Foto: Promo

31. 10. 2023. / 19.05

Udruženje NMZ: Vatrogasna stanica je žrtvovana zbog interesa pojedinca

Parcela namenjena kompleksu vatrogasne stanice dodeljena je firmi Railway City, kako bi sazidala stanove. Sve se desilo uz odluku Vlade i potpis Novaka Nedića

Udruženje građana "Naša mesna zajednica“ upozorava da je Beograd ostao bez kompleksa vatrogasne stanice, zahvaljujući Novaku Nediću. Priča deluje komplikovano, ali nije zato što se svodi na favozirovanje interesa pojedinca, investitora, na štetu javnog interesa.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je u septembru položio kamen temeljac za izgradnju novog poslovnog objekta Sektora za vanredne situacije u ulici Đorđa Stanojevića u Bloku 67a na Novom Beogradu.

Prema Planu generalne regulacije iz 2013, taj objekat je trebalo da se nalazi na drugom mestu, u Bloku 40, gde bi bio izgrađen na duplo većoj parceli na uglu Milutina Milankovića i Omladinskih brigada. Pre objašnjenja zašto je premešten na duplo manju parcelu, neophodno je reći ovo:

Urbanistički projekat za objekat u Bloku 67a uradila je firma  Eko Box Kontejneri doo. Projekat je urađen na inicijativu investitora MUP-a RS, a na osnovu Zaključka Vlade iz maja 2021. Taj Zaključak je potpisao generalni sekretar Vlade Novak Nedić.

Ovim Zaključkom Vlada je aminovala da se vatrogasna stanica izgradi na duplo manjoj površini od minimalne propisane, znači na neuslovnoj parceli. To dalje znači da će nova vatrogasna stanica biti duplo manja od planirane, i potrebne.

Da je izgrađena u Bloku 40, gde je prvobitno planirana, sve bi bilo u redu. Zašto nije, pa zato što je ta veća parcela, zatrebala nekom drugom.

Naime, u međuvremenu, između potpisa Novaka Nedića i Gašićevog polaganja kamena temeljca, vlasnik parcele u Bloku 40 je postala firma Railway City doo (stanična zgrada glavne železničke stanice “Beograd Centar” na  Prokopu).

Railway City je trebalo da zida stambeno-poslovni kompleks u naselju Stjepan Filipović, ali je taj Plan detaljne regulacije odbačen zbog visokog rizika od klizišta. Da plan i sve ostalo ne bi propalo, taj stambeno-poslovni kompleks je premešten u Blok 40, tamo gde je trebalo da se nalazi vatrogasna stanica.

U decembru 2022. godine je Komisija za planove odobrila firmi Railway City doo urbanistički projekat za izgradnju stambeno–poslovnog kompleksa površine preko 38.000 kvadrata u Bloku 40 na parceli koja je od 2013. godine planirana za centralnu vatrogasnu stanicu.

Da stvar bude još gora, piše u saopštenju Udruženja "Naša mesna zajednica“,  decembra 2021. "namena parcele u Bloku 40 je promenjena u Planu generalne regulacije mimo javnog uvida. Parcela je originalnim planom bila predviđena za komplekse javnih službi, da bi van očiju javnosti namena bila promenjena tako da pogoduje izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa.“

"Za ovako grubo kršenje procedure možemo da zahvalimo Komisiji za planove koja vrši tehničku kontrolu planova i direktno utiče na završnu verziju plana o čijem se usvajanju dalje odlučuje na sednici Skupštine grada Beograda“, piše u saopštenju ovog udruženja.

Navode da je u Bloku 40 trebalo da se izgradi centralna vatrogasna stanica, kompleks od tri objekta – administrativni od četiri sprata, vatrogasna stanica i prizemni objekat za obuku vatrogasaca. Ukupna površina kompleksa je trebalo da bude  preko 1 hektara. Objekat u Bloku 67a biće duplo manji.

Iz ovog udruženja ukazuju na još dva detalja: broj parcele na građevinskoj tabli objekta koji se zida u Bloku 67a ne poklapa se sa brojem parcele za koju je potvrđen urbanistički projekat, a "na portalu CEOP-a na kojem se objavljuju građevinske dozvole, nema podataka o podnošenju zahteva za izdavanje građevinske dozvole od strane MUP-a Srbije“.

I, zaključuju: "Na primeru vatrogasne stanice na Novom Beogradu opet vidimo kako se javni interes uporno ignoriše dok se izlazi u susret investitorima. Sada će građani celog Beograda ostati uskraćeni za centralnu vatrogasnu stanicu neophodnog, duplo većeg kapaciteta, a ovu malu vatrogasnu stanicu u Bloku 67a mogu da smatraju ne baš tako utešnom nagradom do nekih sretnijih vremena kada će javni interes, a ne profit investitora biti na prvom mestu.“

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu