Rat na Bliskom Istoku

Gaza

Foto: AP

5. 11. 2023. / 20.40

Galan: Neće biti pauze u ratu dok se ne vrate taoci

Gaza opet bez interneta, Izraelska vojska opkolila grad Gaza, četiri osobe poginule u izraelskom napadu na automobil u južnom Libanu

Sve komunikacije i internet u Pojasu Gaze su u prekidu, saopštio je palestinski telekomunikacioni operater "Paltel"."Glavnu mrežu, koja je prethodno bila obnovljena, ponovo je odsekla izraelska strana", naveo je "Paltel".

Internet usluge i komunikacije u Pojasu Gaze bile su u prekidu i 1. novembra, ali i nekoliko puta ranije.

Izraelska vojska saopštila je da je 36. divizija Izraelskih odbrambenih snaga stigla do položaja duž obale Gaze u sklopu proširenja kopnenih operacija, a prenosi CNN.

Portparol IDF-a Danijel Hagari kaže da su izraelske snage u potpunosti opkolile grad Gazu i praktično podelile enklavu na dva dela.

"Danas postoji severna i južna Gaza", kaže Hagari i ističe da će izraelska vojska dozvoliti civilima da napuste severnu Gazu i krenu na jug.

"Times of Israel“ javlja da se izraelski ministar odbrane Joav Galan sastao sa porodicama Izraelaca koje Hamas drži kao taoci u Gazi, obećavajući napore da se pronađu njihovi najmiliji.

"Hamas trpi teške udarce na bojnom polju i pokušaće da nas povredi psihološkim ratom na najosetljivijim i najbolnijim mestima" rekao je Galan porodicama. Istakao je da vojni pritisak na Hama služi naporima da se vrate taoci.

Galan je naglasio da neće biti "pauze" u ratu dok se taoci ne vrate.

Rojters prenosi da su četiri osobe poginule u izraelskom napadu na automobil u južnom Libanu.

Prema libanskoj državnoj Nacionalnoj novinskoj agenciji, izraelske snage su pogodile automobil između dva sela u blizini granice sa Izraelom. Automobil je izgoreo je, a ubijeni su žena i tri deteta, stara 10, 12 i 14 godina.

Ista agencija javlja i da je Hezbolah u znak odmazde ispalio rakete na grad Kirjat Šmona na severu Izraela u znak odmazde za izraelski napad na južni Liban u kojem su, kako tvrde, poginuli žena i troje dece.

Libanska militantna grupa navela je u saopštenju  da je napad bio odgovor na izraelski "gnusni i brutalni zločin".

S.Ć./RTS/CNN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu