Kultura

Iz filma "Da li ste videli ovu ženu"

Foto: Promo

7. 11. 2023. / 19.10

Hrvatski kandidat za Oskara u Beogradu

U Beogradu počinje „Smotra hrvatskog filma“ na kojoj je i kandidat za holivudskog Oskara, što je prilika za poređenje sa srpskim reprezentom u Los Anđelesu

Hrvatski film "Sigurno mjesto“ je kandidat za Evropskog Oskara, javljeno je danas iz Berlina, gde će ova nagrada biti dodeljena 9. decembra.

Film se takmiči u kategoriji debitantskog filma, režirao ga je Juraj Lerotić, on je i scenarista i igra glavnu ulogu, i već je ovenčan nagradama u Lokarnu, Zagrebu, Kotbusu i u Sarajevu za najbolje ostvarenje. "Sigurno mjesto“ je autobiografska priča o tragičnom gubitku brata.

Film "Tragovi“ Dubravke Turić koji je Hrvatska izabrala da je predstavlja na holivudskom Oskaru biće prikazan u Beogradu, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke na petoj  "Smotri hrvatskog filma“, što će biti prilika za poređenje sa kandidatom koji je izabran da bude repretent Srbije u Los Anđelesu. Manifestacija se održava na inicijativu i organizaciju Zajednice Hrvata Beograda "Tin Ujević“, i traje do 10. novembra.

Selekciju novih hrvatskih filmova je uradila poznata rediteljka Branka Bešević Gajić, autorka hvaljenog dokumentarca "Lauš“ o Žarku Lauševiću i njegovoj teškoj životnoj priči.

Kako je izjavila FoNetu, pri izboru filmova odlučivala se za "teme koje će biti poveznica oba naroda, jer je fokus na strukturi i promenama globalnog društva, kao relativno trajne i složene celine međusobno povezanih situacija koje nas sve zajedno tište.“

Prema njenim rečima, maestralni rezultati su svedok čestih koprodukcija u okviru hrvatske i srpske kinematografije.

Zvanični program će sutra započeti 100-minutni film "Najsretniji čovjek na svijetu“, igrani dugometražni projekat u režiji Teone Strugar Mitevske, a od izabranih filmova pomenimo i  nagrađivani srpsko-hrvatski triptih omnibus "Da li ste videli ovu ženu?“  koji je pobednik nedavno završenog Festivala autorskog filma, i animirani dugometražni "Cvrčak i mravica“ koji je osvojio Zlatnu Arenu u Puli za najbolji scenario.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu