Kultura

Prva proba u Sijanu

Foto: Promo/N.Pleskonjic

7. 11. 2023. / 20.26

Filharmonija na turneji po Kini

U okviru međunarodne promocije svojih sto godina, Beogradska filharmonija sutra počinje turneju po Kini

Sutrašnjim koncertom u gradu Sijan, Beogradska filharmonija će početi turneju po Kini, u okviru međunarodne promocije stogodišnjice orkestra.

Ujedno, ovim koncertom Beogradske filharmonije biće otvoren impresivan umetnički kompleks, Centar za kulturu i umetnost "Pojas i put“. Dan nakon filharmonijskog koncerta, ceremonija otvaranja se nastavlja uz šou koju potpisuje čuveni reditelj Džang Jimou, autor spektakularnog otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Sutrašnjim koncertom, kao i narednim na kineskoj turneji Beogradske filharmonije, dirigovaće  maestro Neme Jarvi.  Legendarni dirigentski bard, predstavnik muzičke dinastije Jarvi, nastupao je sa Beogradskom filharmonijom 1967, 1969 i 1973. godine, a sa filharmoničarima koji danas čine orkestar je već na prvoj probi ostvario odličnu vezu – javili su iz Filharmonije.

"Veoma se radujem ponovnom susretu sa vašim orkestrom i to nakon pedest godina! Pamtim nastupe u Beogradu kojih je bilo tri koliko se sećam i srećan sam što imamo ponovo priliku da se vidimo u ovoj posebnoj prilici“, rekao je maestro Jarvi, pozdravivši orkestar na početku probe.

Maestro Jarvi predvodi Beogradsku filharmoniju na turneji po Kini umesto Zubina Mehte koji je morao da otkaže nastupe iz zdravstvenih razloga.

Sa simboličnim početkom u gradu iz koga je krenuo čuveni Put svile, Filharmonija će nastaviti sa koncertima u vrhunskim dvoranama Vejfanga, Pekinga i Šangaja, na kojima će svirati sa virtuozima na violini Đovanijem Zanonom i Huangom Menglom, a na programu su dela Čajkovskog, Verdija, Berlioza i Betovena.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu