Ekonomija

Dušan Nikezić

Foto: FoNet

13. 11. 2023. / 17.22

Dušan Nikezić: Siniša Mali, preuzmite odgovornost za Er Srbiju

Za Srbiju bi bilo bolje da Etihadu nikada nismo dali vlasnički udeo i pravo upravljanja u Er Srbiji“, smatra potpredsednik SSP

U danu kada se, kako je najavio Siniša Mali ministar finansija, okončava decenijsko partnerstvo sa Etihadom, odnosno kada država Srbija postaje jedini vlasnik Er Srbije, trebalo bi javnosti položiti račune oko projekta tre avio kompnije – rekao je Dušan Nikezić potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP).

"Koliko je Srbiju koštao projekat Er Srbija, koliko je Etihad zaradio od iznajmljivanja njihovih aviona sa posadom, obuke pilota, usluge menadžmenta, iznajmljivanja njihovih slotova na aerodromima, zašto Er Srbije nema nijedan avion u svom vlasništvu?“, pitao je Nikezić u pisanoj izjavi.

Naveo je da smo "od samog početka saradnje imali neravnopravan odnos u kojem je Srbija uložila neuporedivo više od Etihada, uzela od njih dugoročne kredite od 120 miliona dolara sa kamatom od 7,64 odsto i provizijom 6,55 odsto, kao i kratkoročni kredit od 40 miliona evra, a usluge Etihada platila više od 100 miliona evra“.

Nikezić ukazuje da je država avio-kompaniji za proteklih 10 godina dala više od 350 miliona evra subvencija i dodatnog kapitala za pokrivanje gubitaka, dok je Etihad uplatio samo inicijalni ulog od 29 miliona evra.

"Zato, na kraju saradnje, morate podvući crtu i preuzeti odgovornost, jer podaci iz zvaničnih izveštaja o poslovanju kompanije pokazuju da bi za Srbiju bilo bolje da Etihadu nikada nismo dali vlasnički udeo i pravo upravljanja u nacionalnoj avio-kompaniji“, smatra Nikezić.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu