Društvo

Bavabište večeras

Foto: Instagram

13. 11. 2023. / 20.57

Celo selo se diglo protiv lokalnih političara

Lokalni političari su automobilima blokirali kuću Jovana Jovanova kako ne bi otišao na protest, a poljoprivrednici su blokirali njih. Ko će rešiti situaciju

Selo Bavanište, za koje moguće da su znali samo upućeni, večeras je udarna vest zbog Jovana Jovanova koji u njemu stanuje, a kome su lokalni političari automobilima blokirali kuću kako bi ga sprečili da ode na protest poljoprivrednika.

U informaciji o ovom događaju koju je preneo Instagram nalog 192.rs piše i da oni Jovanovu "ne daju da izvede bolesno dete iz kuće“.

Piše i da su ispred kuće Jovana Jovanova  stigli i "drugi poljoprivrednici u podršku. Situacija preti da eskalira. Prisutne su i jake snage policije.“

To znači da su lokalni političari blokirali Jovanova, a poljoprivrednici njih. Kako će ova situacija da se završi, i ko će je rešiti, videće se.

Kad su poljoprivrednici prošli put blokirali puteve, najpoznatiji generalni sekretar Vlade Srbije, Novak Nedić, uslikan je u petak 19. maja kako predvodi grupu nabildovanih mladića obučenih u crno poređanih u vojnu formaciju. Ova grupa je potom bila upućena, kako različiti izvori govore, u okolinu Pančeva da “pomogne” u rasterivanju paora u protestu i da pomogne oko organizacije mitinga Aleksandra Vučića u Pančevu, kasnije tog dana.

Da li će slična sila biti aktivirana i protiv sadašnjih protestanata?

Poljoprivrednici u Srbiji su danas posle šest meseci ponovo izašli na drumove jer, kako kažu, prethodni dogovor postignut sa Vladom Srbije u maju ove godine nije do kraja ispunjen.

U protestu učestvuje više udruženja poljoprivrednika, uglavnom iz Vojvodine, koji su prema izveštajima medija blokirali nekoliko puteva traktorima i priključnim mašinama, među kojima i sve ulaze u rafineriju Novi Sad i Pančevo.

Kažu da nemaju šta da pregovaraju sa ministarstvom zato što dogovor od maja nije ostvaren, nije rešena cena dizela, niti problem odvodnjavanja.

Kažu i da rade godinu dana, ostanu dužni, i moraju da prodaju to što su sticali godina. Zato, kažu, nemaju više izlaza.

U saopštenju za medije poljoprivrednici navode da "nisu dovedeni na rub egzistencije već da sada već padaju sa litice".

Oni traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze, a Ministarstvu poljoprivrede su dostavili listu zahteva za 2024. godinu, koja uključuje subvencije i podsticaje.

U ponedeljak poljoprivrednici su blokirali više puteva u Vojvodini.

pa i ulaz u Rafineriju Novi Sad. Portal N1 preneo je da je ideja da se spreči distribucija nafte u zemlji i da se na taj način predstavnici vlade primoraju da dođu na pregovore.

S.Ć./Nova.rs

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu