Društvo

Foto: Vikipedija

14. 11. 2023. / 22.04

Jugosloveni hoće da budu Jugosloveni

Narodni pokret Jugosloveni predao inicijativu da se Jugoslovenima prizna status nacije

"Jugosloveni ne traže ni manje ni više nego ono što imaju i svi drugi – da budu Jugosloveni, sa svim svojim manama i vrlinama. Da bi naša država, Republika Srbija, zaista bila država koja vodi računa o svom nasleđu, mi, Jugosloveni, moramo biti priznati kao nacionalna manjina“, stoji u saopštenju Narodnog pokreta Jugosloveni, koji je danas predao inicijativu nadležnim institucijama u Srbiji da se Jugoslovenima prizna status nacije.

Dodali su da, iako Jugoslavija više ne postoji, pripadnici jugoslovenskog naroda nosioci su sećanja na postojanje, kako države koja je "ponosno nosila ime Jugoslavija, tako i na narod koji je, takođe ponosno, nosio ime Jugosloveni“.

Poručili su da nisu "samo puki nostalgičari“ za bivšom državom, već narod koji u sebi sublimira sve karakteristike, kako etničke tako i ostale fenotipske, karakteristike svih naroda i narodnosti koji su živeli u Jugoslaviji i stvarali njenu tradiciju, kulturu i sve posebnosti "na koje su i te kako ponosni“.

"U svakom Jugoslovenu kuca srce Srbina, Hrvata, Crnogorca, Makedonca, Slovenca, Bosanca i mi nikoga ne posmatramo kroz nacionalističke, šovinističke ili bilo koje prizme društvenih deoba već kao integrativne delove jedne, jugoslovenske, ali i državne celine“, piše u saopštenju.

S.Ć./Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu