Ekonomija

Foto: FoNet

18. 11. 2023. / 18.18

Srbija, zemlja štrajkova

Poštari, paori, đaci već štrajkuju i protestuju, a od nedelje će i zdravstveni radnici, vaspitači, malinari … Predsednik kaže da se štrajkovi organizuju pred svake izbore

Zdravstveni radnici najavili su protest za 23. novembar, simbolično u pet do 12h, ispred Vlade Srbije. Ukoliko im se do 30. novembra ne ispune zahtevi stupiće u jednočasovnu obustavu rada u celoj Srbiji. Posle toga, počeće sa štrajkom zdravstvenih radnika najverovatnije početkom decembra.

Razlozi su, pre svega, niske plate. Žele jedinstvenu cenu rada umesto pet koliko ih imaju sad, i traže izmenu koeficijenata- Napominju da je koeficijent rada sada 1,3, a da je 2018. bio 1,8 što znači da sada ljudi koji rade sa srednjom školom primaju minimalaca.

Podsećaju da njihove plate nisu uvećane, iako je tako bilo dogovoreno sa Ministarstvom zdravstva u septembru.

Savez udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda najavio je da će 1. decembra obustaviti rad.

Malinari su danas predsedniku Republike i premijerke uputili poslednju opomenu pre nego što izađu na ulicu. Nezadovoljni su otkupnom cenom – 184 dinara po kilogramu. Kažu da je to ispod proizvođačke cene.

Radnici Pošte Srbije, koji su u obustavi rada, uputili su poziv premijerki Srbije Ani Brnabić da se sastanu sutra u nedelju u Novom Sadu.

Podsetili su je da su u obustavi rada od 24. oktobra i ocenili da njihove "lako ostvarljive zahteve“ ona već sigurno zna napamet, preneo je Sindikat Sloga.

Poljoprivrednici šesti dan protestuju. Danas su na tri sata blokirali auto-put u Novom Sadu.

.U drugim delovima Vojvodine i Srbije danas su putevi bili duže blokirani. Protesti su se proširili i na Staru Pazovu. Blokade su kao i prethodnog dana, postavljene kod Vršca, Kovačice, Kuzmina, Aradca, Subotice, Sombora, Kikinde, Zrenjanina, Stare Pazove, Požarevca, Čente, Gložana, Rače Kragujevačke, Čelareva, Dolova, Bavaništa, Kuzmina, Tovariševa, Bača, Brestovca, Bačkog Petrovca, Pivnice, Srpske Crnje, Banatskog Novog Sela, kao i drugih naselja.

Od juče u Zaječaru protestuju učenici četiri srednje škole zato što od početka školske godine u njihovim školama ne radi grejanje.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da poljoprivrednici u svojim zahtevima traže i neke stvari koje nije moguće ispuniti. "Ono oko plavog dizela i refakcije, postoje stvari koje su apsolutno nemoguće", rekao je danas u Loznici.

Protest poljoprivrednika biće završen kao i svaki drugi, rekao je Vučić. Rekao je i da paori i poštari štrajkuju pred svake izbore.

S.Ć./Danas/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu