Kultura

18. 11. 2023. / 18.46

„Prekretnica“, svetska pozorišta za decu u Srbiji

Prvi put, Svetska mreža pozorišta za decu i mlade izabrala je Srbiju za domaćina svog najvećeg godišnjeg skupa. U Beogradu i Novom Sadu gostovaće 20 predstava iz sveta

Najveći svetski događaj u oblasti pozorišta za decu i mlade, ASSITEJ Artistic Gathering, prvi put se održava u Srbiji. Zove se "Prekretnica“, a u Beogradu i Novom Sadu ugostiće više od 500 učesnika.

Organizator ovog velikog i važnog skupa je ASITEŽ Srbija, ogranak Svetske mreže pozorišta za decu i mlade, koji postoji 20 godina i ovdašnju pozorišnu scenu za decu spaja sa svetom.

"Na ovim prostorima briga o kulturi i umetnosti za decu i mlade daleko je od prioriteta onih koji bi trebalo da kreiraju kulturnu politiku. Stoga nekima naše kontinuirano angažovanje na ovom polju može delovati kao nemoguća misija. Ali, tim pre je naša dužnost da reagujemo“,  priča Diana Kržanić Tepavac predsednica ASITEŽ Srbija

"Prekretnica“ počinje na Svetski dan deteta, 20. novembra međunarodnom stručnom konferencijom "Pravo dece i mladih na kulturu – 10 godina posle” a povodom dva člana Konvencije o pravima deteta  koji se odnose na pravo na umetnost, igru, kulturu i slobodno vreme, a o kojima se u Ujedinjenim nacijama razgovaralo pre deset godina. Povodom konferencije, u Srbiji će boraviti celokupni Upravni odbor svetske mreže ASSITEJ i upoznaće se sa domaćom scenom za decu.

U festivalskom delu programa, do 24. novembra, na više od 10 lokacija u Beogradu i Novom Sadu, biće održano 20 pozorišnih predstava za decu i mlade.

"Program ima tri nivoa. Namera nam je da prvo pokažemo našu izvođačku umetnost za decu i mlade, koja je kod nas u zapećku ne samo javnosti već i donosioca odluka. Zatim ćemo imati priliku da vidimo ono što najviša zanima našu publiku, a to su predstave regiona i sveta“, kaže  rediteljka Sonja Petrović, jedna od organizatorki "Prekretnice“.

Na programu je i konferencija o ispitivanju vizuelnog u pozorištu i novim tehnologijama, zatim brojne radionice i seminari.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu