Kultura

Foto: Tanjug

22. 11. 2023. / 18.51

Počela je sto prva godina Baleta Narodnog pozorišta

Defile 120 igrača svih generacija na sceni Narodnog pozorišta, simbolična je slika jednog veka Baletskog ansambla u Beogradu

Oko 120 igrača na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu označiće večeras ulazak Baleta ove nacionalne kuće u 101. godinu. Danas je i Dan pozorišta i 155. rođendan ove kuće, pa je to bio povod da se stogodišnjica Baleta obeleži baš večeras.

Večerašnji defile Baletskog ansambla i Baletske škole "Lujo Davičo“  će biti izuzetan umetnički događaj, najavljuju iz pozorišta.  Predstaviće se i ansambl i solisti Narodnog pozorišta, a pridružiće im se budući naraštaji koji će jednog dana i igrati na ovoj sceni.

"Današnji rođendan našeg pozorišta važan je i za sve građane koji prate šta naši ansambli stvaraju na sceni. Danas ćemo podeliti nagrade pozorišta i prezentovati rekapitulaciju događaja u prethodnih nekoliko godina", rekao je Svetislav Goncić, direktor Narodnog pozorišta.

Naglasio je da ova kuća "ima impozantan broj od 70 nagrada“, i kaže da "vode  računa o ovoj zgradi koja je kulturno nasleđe naše zemlje. Prešli smo na ekološke tehnologije što se tiče grejanja zgrade, podmladili ansambl, uveli mlade dramaturške zahvate i sveže glasove u Operi što je rezultiralo podmlađivanjem publike Narodnog pozorišta".

Umetnička direktorka Ana Pavlović osmislila je večerašnji program sa koncertnim izvođenjem odlomka iz premijerno obnovljenih baleta "Žizela", "Labudovo jezero, "Kraljica Margo" i "Gusar"( Le Corsaire).

S.Ć./Euronews

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu