Baština

24. 11. 2023. / 18.58

Avarski pojas od milion evra u Sremskoj Mitrovici

Pojas Bajana Prvog, avarskog kagana, kulturno blago prvog reda, moći će da se vidi u Muzeju Srema samo četiri dana, do nedelje

Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici juče je pokazao Avarski pojas, kulturno blago prvog reda, po mnogima najveću muzeološku vrednost Srbije.

Pojas je prikazan u okviru izložbe "Četiri dana zlatnog pojasa Sirmijuma“, kojom ovaj Muzej obeležava 77. rođendan.

Kao što je jasno iz naslova, Avarski pojas će moći da se vidi samo četiri dana, znači do nedelje 26. novembra. Na ulazu prostorije u kojoj je izložen postavljen je metal detektor, a u prostoriju u kojoj je izložen moći će istovremeno da boravi samo pet ljudi bez ličnih stvari i mobilnog telefona, na po pet minuta.

Otvaranje izložbeFoto: Tanjug

Avarski pojas je jedinstven u svetu, pa je ovoliko obezbeđenje razumljivo. Napravljen je u 6. veku, od zlata i dragog kamenja, težak je oko kilogram i po, sastoji se od deset kopči, a procenjen je na milion evra mada je, kao unikatu, njegova vrednost neprocenjiva.

Pronašli su ga Slavko i Bogdan Kozak 1992. godine na tromeđi sremskih sela Čakma, Divoš i Bingula. Kako je pisao portal "Ozon“, predali su ga Mitketu Simeonovskom iz Beograda za dalju prodaju. On je kupcima s kojima je pregovarao tražio 320.000 nemačkih maraka, ali su se sreli na 120.000 maraka, ali su srećom, otkriveni i kupo-prodaja je zaustavljena. Odlukom opštinskog suda u Sremskoj Mitrovici zlatni avarski pojas dodeljen je na čuvanje Muzeju Srema.

Procena stručnjaka je bila da Avarski pojas treba da bude u Beogradu zbog konzervacije i dodatnih ispitivanja. Narodni muzej kao vrhovni muzej u Srbiji, smatrao je da pojas treba da pripadne njima i tu kreće borba tadašnjeg rukovodstva Muzeja Srema za vraćanje pojasa u Sremsku Mitrovicu. Na kraju je pripao njima, odlukom Vrhovnog suda iz 2007. godine.

Sirmijum je osnovan u prvom veku, a pokorili su ga Avari početkom šestog veka, kada su ga opljačkali i zapalili. Predvodio ih je kagan.

Zlatni avarski pojas sa pseudokopčama bio je deo nošnje Avara sa visokim rangom. Pojasne garniture nisu bile samo ukras već su na osnovu broja, oblika, materijala i tehnikama izrade određivale značaj i položaj vlasnika unutar klana.

Pretpostavlja se da je zbog raskoši, ukrasa i velike vrednosti pojasa Avarski pojas iz Sremske Mitrovice pripadao kaganu Bajanu Prvom, vojskovođi koji je pokorio Sirmijum, ili nekom od njegovih sinova naslednika na vladarskom tronu. Izrađen je tehnikom koju su koristili vizantijski majstori, i ne može se replikovati.

Do danas, zbog neizvršene konzervacije i restauracije, ali i nepostojanja adekvatnih uslova za izlaganje, Avarski pojas je čuvan u trezoru i nikada nije izlagan.

"Upravo zbog toga ova izložba predstavlja pravu senzaciju u naučnim i kulturnim krugovima i u široj javnosti, ne samo u našoj zemlji, već i na međunarodnoj sceni“, rečeno je sinoć  na otvaranju izložbe.

S.Ć./Ozon media/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu