Ekonomija

Sa današnjeg sastanka u Kisaču

Foto: Tanjug

26. 11. 2023. / 18.37

Poljoprivrednici: Zadovoljniji smo nego što smo bili

Nakon današnjeg sastanka u Kisaču između poljoprivrednika koji su blokirali puteve i premijerke Ane Brnabić, postignut je dogovor i prekinut štrajk

Prekidaju se blokade puteva poljoprivrednika, zato što je danas u nedelju u Kisaču postignut dogovor sa Vladom.

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije je rekao da su sada "zadovoljniji nego što su bili“.

Rekao je i da će "već u ponedeljak biti sastanci sa radnom grupom. Bili su predstavnici iz Produktne berze i kreće se u implementaciju tih zakona koliko može i da se pravi priprema za novi zakonski okvir kada bude izabran novi parlament“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić  je izjavila da je na sastanku sa poljoprivrednicima u Kisaču postignut visok stepen saglasnosti i da su se dogovorili da ponovo održe sastanak u sredu, dok su predstavnici poljoprivrednika rekli da neće nastaviti sa blokadama saobraćaja.

"Postigli smo dobar kompromis sa ratarima, a koji neće umanjiti davanje ostalim poljoprivrednicima", rekla je Brnabić.

Dodala je da će ratarima biti omogućeno na kupuju 400 litara goriva na pumpama "da mogu ljudi odjednom da sipaju“, da će podići subvencije na 17.000 dinara po hektaru za sertifikovani semenski materijal i da će im pomoći da samostalno posluju na berzi.

Subvencije za ratare nastavljaju da u 2024. budu 18.000 dinara po hektaru, s tim što je Ministarstvo poljoprivrede iznelo predlog da se za sertifikovani semenski materijal podigne dodatno do 17.000 dinara po hektaru.

S.Ć./Nova.rs/Sputnjik

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu