Izbori 2023

Medveđa

Foto: Screenshot N1

29. 11. 2023. / 18.02

Opštinske komisije izbacile listu SSP i Grupe građana

U Velikom Gradištu i u Medveđi nisu primljene liste opozicionih stranaka, što je, po mišljenju stranaka – neosnovano i protivzakonito

Opštinska izborna komisija u Velikom Gradištu odbacila listu koalicije Srbija protiv nasilja, a u Medveđi je odbačena lista Grupe građana "Medveđa ima bolje – Miloš Drašković“.

Iz Stranke slobode i pravde su naveli da su listu za lokalne izbore u Velikom Gradištu predali u subotu, 25. novembra, a da je odbijena u nedelju.

"Opštinska izborna komisija stavila je zamerku na koalicioni sporazum, što je stvar koja može da se reši dopunom to jest, aneksom sporazuma, što smo mi i uradili u nedelju“, piše u saopštenju SSP, kao i da su pri ponovnom pokušaju predaje liste, članovi Opštinske izborne komisije napustili prostoriju.

SSP kaže da su po preporuci sa stručnim ljudima iz Opštinske izborne komisije povukli listu i predali je ponovo sa aneksom ko dopunom, ali "za povlačenje liste nisu hteli da zasedaju i donesu odluku u nedelju uveče do kada je bio rok za predaju liste i ako su po zakonu bili dužni“, naveli su iz SSP i ocenili da se takvim ponašanjem "negira izborna volja građana i ustavno pravo da biraju i budu birani“.

U Medveđi, primljene su liste samo dve stranke – Srpska napredna stranka i Demokratska partija za Medveđu – Fejmija Bejić, ostavljajući građane da biraju između dve etničke zajednice.

Opoziciona lista Grupe građana "Medveđa ima bolje – Miloš Drašković“ je odbijena uz obrazloženje da sadrži nedostatke koji su po zakonu smetnja za proglašenje liste, a predsednik OIK Ivan Kostić je rekao i da nije poštovana ravnopravnost polova i uputio ih na žalbu Višem sudu u Leskovcu.

Izostanak političke raznolikosti na izborima izazvao je zabrinutost u lokalnoj zajednici, a neki građani izražavaju nezadovoljstvo zbog odsustva šireg političkog spektra.

S.Ć./N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu