Politika

Foto: Tanjug

3. 12. 2023. / 20.02

EU traži sprovođenje Briselskog sporazuma i Ohridskog dogovora

Izmenama i dopunama Poglavlja 35 traži se uključenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i Aneks o njegovoj primeni, i to „bez daljeg odlaganja i preduslova“

U prvom nacrtu zaključaka evropskih lidera pripremljenih za predstojeći samit, kako javlja N1, doći će do izmena u Poglavlju 35.

Naime, Evropski savet tražiće od Evropske Komisije da im "hitno dostavi predlog za izmene i dopune merila iz Poglavlja 35", kojim bi u to pregovaračko poglavlje sa Srbijom bili uključeni Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i Aneks o njegovoj primeni.

Očekuje se da će se ministri evropskih poslova država članica EU na Savetu za opšte poslove 12. decembra, složiti sa ovim izmenama.

Istim dokumentom evropski lideri pozvaće Srbiju i Kosovo da "u potpunosti poštuju i sprovode“ i briselski Sporazum i njegov ohridski Aneks "bez daljeg odlaganja i preduslova“, naglašavajući da se to odnosi i na osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

"EU Savet pozdravlja spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio medijator EU, uz razumevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi“, dodaje se u tom dokumentu, ali i izražava žaljenje "zbog izostanka njegove primene“.

"Srbija i Kosovo moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja i da zaustave retoriku koja izaziva podele“, dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog saveta.

Evropski Savet pozdravlja to što je Srbija preduzela "neke korake“ u pravom smeru, uključujući javno podsticanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova, ali i dodaje da bi trebalo da "podstakne kosovske Srbe da se vrate u institucije koje su napustili“.

Lideri država članica EU podsećaju na svoj raniji zaključak da će izostanak smirivanja situacije na terenu "imati posledice“ i pozivaju se na raniju izjavu šefa EU diplomatije Žozepa Borelja, "da je spreman da proceni dalje mere i prema Srbiji i prema Kosovu, ako bude potrebno“.

Rok za izmene je kraj januara 2024. godine.

Poglavlje 35 se u slučaju Srbije tiče procesa pregovora sa Prištinom, a sadrži merila koja prate primenu sporazuma u okviru dijaloga.

Poglavlje 35 je nastalo 2015. godine, kao rezultat briselskog dijaloga i u njemu su merila koje je Evropska komisija trebalo da meri svih ovih godina unazad.

Situacija je od tada promenjena, neke stvari su vremenom nestale i zato je bilo za očekivati da će doći i do promene poglavlja 35.

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za poglavlje 35 Dragiša Mijačić ranije je izjavio da će sada sve stvari koje su dogovorene, kako u Briselu, tako i u Ohridu, biti kodirane u okviru merila poglavlja, "koje će izaći novo“, i tako će se Srbija obavezati da primeni sve dogovoreno i bez formalnog potpisa predsednika ili nekog zvaničnika Srbije.

Tada je objasnio da je poglavlje 35 zajednička pozicija svih članica EU, onih koje su priznale nezavisnost Kosova, ali i pet država koje to nisu učinile i apsolutno je potrebna saglasnost svih 27 država za njegovu izmenu.

S.Ć./N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu