Izbori 2023

Večeras u Kraljevu na tribini ProGlas-a

Foto: ProGlas

4. 12. 2023. / 20.38

ProGlas u Kraljevu: Želimo li mi da živimo u ovakvoj državi ili ne?

U ponedeljak uveče stotine građana ostalo ispred sale u kojoj je održana tribina inicijative ProGlas, kojoj je podršku do sada dalo 167.000 ljudi

Nekoliko stotina Kraljevčana u ponedeljak uveče nije moglo da prisustvuje tribini ProGlas-a, zato što ova inicijativa ni u ovom gradu nije uspela da iznajmi adekvatan prostor.

Sa građanima su razgovarali reditelj Srdan Golubović, akademik Vladica Cvetković, profesor Filip Ejdus, novinarka Biljana Stepanović.

"Želimo li mi da živimo u ovakvoj državi ili ne?“, pitao je akademik Vladica Cvetković. "U Srbiji u kojoj se vlada po manirima iz 19. veka koji se razlikuju samo po obliku nasilja. Ja lično ne pristajem da živim u takvoj zemlji. Izađite na glasanje, neka se vaša volja čuje“, poručio je akademik Cvetković.

Pročitajte još ProGlas: Tribine koje menjaju Srbiju

"Nijedne izbore ne treba posmatrati kao sudbonosne i presudne, ali ovi izbori jesu strašno važni, jer bi mogli da promene krvnu sliku Srbije. Mislim da bi promene u nekim gradovima i opštinama u velikoj meri napravile pukotinu u sistemu ove vlasti“, rekao je Srdan Golubović.

"Naša država je u proteklih desetak godina zadužena za 21 milijardu evra. Mi ne znamo gde su te pare tačno potrošene, ali veliki deo je otišao na tzv. poklone stanovništvu. Nama se poklanja naš novac i tako nam se uzima budućnost, i budućnost naše dece“, poručila je Stepanović.

"Prvi element ProGlasa je zapravo kolektivni krik, koji je pokrenuo lavinu, a dokaz toga je reakcija vlasti. Sa jedne strane, za RTS mi ne postojimo – nisu rekli ništa o nama. Sa druge strane, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i u prorežimskim tabloidima vode bespoštednu kampanju protiv potpisnika ProGlas-a. Očigledno je da se neko u vlasti uplašio ove inicijative“, poručio je Ejdus, dodajući da je zato vrlo važno da se lavina ne zaustavi na pola puta, te da je zato bitan 17. decembar.

Inicijativu "ProGlas“ do sada je potpisalo više od 167.000 ljudi.

Danas je javljeno da su inicijativu podržali i akademik Matija Bećković, lider Nove demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović, i predsednik POKS-a Vojislav Mihailović zato što smatraju da treba što više ljudi da izađe na izbore, što je inicijativa ProGlas-a

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu