Izbori 2023.

Foto: Tanjug

Suosnivač „Epla“ pred izbore u Srbiji: Očigledna podrška Vučiću

Američka novinska agencija AP ocenjuje da je poseta Stiva Voznijaka, kojem je predsednik Srbije obećao i srpsko državljanstvo, očigledna podrška za njega i njegovu populističku desničarsku vladajuću stranku

Kad nema Angele Merkel dobar je i suosnivača kompanije "Epl". Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel u više navrata je pred izbore dolazila u zvaničnu posetu Aleksandru Vučiću, a analitičari su taj potez ocenjivali kao podršku Vučiću. Među stranim političarima koji su dolazili na predizborne skupove SNS-a bio je i, takođe bivši nemački kancelar, Gerhard Šreder.

Poseta suosnivača kompanije "Epl" Stiva Voznijaka Srbiji s kojim se u Beogradu sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i obećao mu državljanstvo, "očigledna je podrška za Vučića i njegovu populističku desničarsku vladajuću stranku" pred parlamentarne i lokalne izbore 17. decembra, piše američka novinska agencija AP.

AP prenosi da je Voznijak rekao da se oseća "veoma srećnim“ što je u Srbiji i da će on i njegova supruga Dženet koja takođe dobija pasoš Srbije, od sada "promovisati“ Srbiju, a Vučić je novinarima rekao da je za Srbiju "čast“ da uruči pasoše Voznijaku i njegovoj supruzi.

Voznijakova poseta je naišla na neodobravanje opozicionih partija koje su optužile Vladu ili vladajuću stranku da plaćaju Voznijaku za PR nastupe – prenosi AP i navodi da je premijerka Ana Brnabić odgovorila da mu "niko nije platio da dođe u Srbiju“.

Voznijak je rekao da ga je u posetu pozvao bivši vrhunski srpski teniser Janko Tipsarević, istaknuti član Vučićeve Srpske napredne stranke, navodi AP.

Američka agencija piše da je Voznijak (73) u novembru doživeo blag moždani udar dok je bio na poslovnoj konferenciji u Meksiko Sitiju.

Voznijak je napustio Apple 1985. godine da bi se bavio širokim spektrom drugih interesovanja, ali je ostao vatreni pristalica te kompanije i "evanđelista tehnologije“. Učestvovao je u TV programu "Ples sa zvezdama“ 2009. godine i bio sudija u onlajn-emisiji "Lovci na jednoroge“ koja procenjuje ideje preduzetnika koji se bore za izgradnju startapa, zaključuje AP.

B.G./Glas Amerike/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu