Kultura

Kadar iz filma "Dovoljno odrastao"

7. 12. 2023. / 15.05

Merlinka o životnim, univerzalnim temama

Prikazivanje više od sto naslova ovogodišnjeg Međunarodnog festivala queer filma počinje i završava se ostvarenjima Gorana Stolevskog, nagrađenog na festivalu u Veneciji

Filmom "Dovoljno odrastao“ Gorana Stolevskog večeras će u beogradskom Domu omladine biti otvoren 15. Međunarodni festival queer filma Merlinka, a zatvoriće ga poslednje ostvarenje ovog autora iz Severne Makedonije koji živi u Australiji – "Domaćinstvo za početnike“.

"Dovoljno odrastao“ priča o jednodnevnoj, neočekivanoj i intenzivnoj, romansi između sedamnaestogodišnjeg srpskog plesača latinskoameričkih plesova i starijeg brata njegovog najboljeg prijatelja. "Domaćinstvo za početnike“, drugi film Stolevskog na ovom festivalu, makedonski je kandidat za Oskara, a već je dobio "Queer Lion Award“ na ovogodišnjem Venecijanskom festivalu gde je bio jedini predstavnik sa Balkana. Pričom o Diti koja nikada nije htela da bude majka ali ipak odgaja dve ćerke svoje partnerke, postavlja univerzalna pitanja o porodici u kojoj smo rođeni i onoj koju smo izabrali.

Između ova dva filma, tokom četiri dana festivala biće prikazano više od sto naslova: inostranih dugometražnih igranih filmova, dugometražnih dokumentarnih filmova, kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova i animirani filmovi.

Među njima je i sedam igranih i dokumentarnih ostvarenja iz Srbije i regiona: "Ubistvo na veganski način", "Vedro nebo", "Olujkin šou", "Kviroslavija" i "Ex-You" iz Srbije, hrvatski film "Poznajući Maria" i crnogorski film "Džoli".

Večeras, na otvaranju festivala Merlinka, biće obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Takođe, ispred velike sale Doma omladine Beograda, biće otvorena i izložba "Dosta je sa ćutanjem" sa radovima iz istoimenog stripa o interseks osobama.

S.Ć./Nova.rs

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu