Dan borbe protiv korupcije

Dejan Damjanović na svečanoj akademiji

Foto: Tanjug

9. 12. 2023. / 18.27

Aleksić je objavio podatke o podmićivanju, a Damjanović o sprečavanju korupcije

Danas je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije održana akademija „Za Srbiju bez korupcije“, Miroslav Aleksić je obelodanio podatke o korupciji pri izgradnji autoputa Ruma-Šabac-Loznica, a Milenko Jovanov je najavio da će ga zbog toga tužiti

Danas je Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Tim povodom, Agencija za sprečavanje korupcije je, prvi put, ove godine organizovala Nedelju borbe protiv korupcije s namerom da raznim programima podigne svest o ovom problemu.

Juče u petak je javljeno da je po izveštaju Grupe država protiv korupcije (GRECO), koja je organ Saveta Evrope, Republika Srbija ostvarila značajan napredak u borbi protiv korupcije, zato što je uspešno ispunila 10 od 13 preporuka ove Grupe.

Danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Miroslav Aleksić nosilac izborne liste "Srbija protiv nasilja“ pozvao je Tužilaštvo da utvrdi verodostojnost pisma koje je nekadašnji vlasnik tabloida Objektiv Aleksandar Papić navodno uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi korupcije pri izgradnji autoputa Ruma-Šabac-Loznica.

Aleksić je pozvao tužilaštvo da utvrdi da li su tačni navodi iz pisma da je azerbejdžanska kompanija Azvirt, koja je angažovana na izgradnji tog autoputa, dala osam miliona evra Srpskoj naprednoj stranci (SNS) preko nekadašnjeg direktora Koridora Srbije Dmitra Đurovića.

"Papić je bio bliski saradnik Nebojše Stefanovića i u pismu govori o problemima koje je imao sa Zvonkom Veselinovićem i Sinišom Malim. Govori kako je dobijao pretnje od Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena sa Kosova i Metohije koji se bavi putnom infrastrukturom“, kazao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Odmah zatim, Milenko Jovanov šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Milenko Jovanov najavio je da će podneti krivične prijave protiv predsednika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića zbog današnjih tvrdnji o korupciji prilikom izgradnje autoputa Ruma-Šabac-Loznica.

Za to vreme, održana je Svečana akademija "Za Srbiju bez korupcije“ na kojoj je direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović u pozdravnoj reči rekao da je "današnji datum, 9. decembar pre tačno dve decenije u UN prepoznat i istaknut kao dan kada bi svi i svuda trebalo da zastanemo i shvatimo da pored svih pošasti sa kojima se svet suočava, postoji jedna koju može da spreči, a to je korupcija".

Istakao je da "Agencija svakodnevno sprečava koruptivno delovanje i nedozvoljenje privilegije, a svoje aktivnosti će vrlo brzo još više približiti korisnicima otvaranjem kancelarija u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu", istakao je Damnjanović.

Za RTS je naveo da je ove godine završena provera ukupno 62 javna funkcionera, ali da je u istom periodu agencija pokrenula proveru još 50 funkcionera prema godišnjem planu provere za 2023. godinu.

"Od septembra do danas, pokrenuto je 12 postupaka radi utvrđivanja da li je došlo do povrede Zakona o sprečavanju korupcije i to zbog nepodnošenja izveštaja o imovini i prihodima u propisanom roku, odnosno zbog podnošenja netačnog ili nepotpunog izveštaja o imovini ili prihodima", kaže Damnjanović.

Izrečeno je, dodaje, 12 mera opomene, podneta su dva izveštaja tužilaštvima, u 45 slučajeva nisu utvrđene nepravilnosti o imovini i prihodima.

U Srbiji ima više od 30.000 javnih funkcionera.

Miroslav Aleksić je na pomenutoj konferenciji za medije podsetio da je "prema podacima organizacije Transparensi Internešnl, Srbija u poslednjih šest godina u kontinuitetu nazaduje u borbi protiv korupcije i od 180 zemalja u svetu nalazi se na 101. mestu. Nema institucije koja se danas bavi borbom protiv korupcije u Srbiji, pravosuđe je razoreno što potvrđuje da je vlast generator korupcije“. Istakao je da  po stepenu korupcije u Evropi, Srbija deli drugo i treće mesto sa Albanijom.

Takođe povodom Dana borbe protiv korupcije, nevladina organizacija Transparentnost Srbije pozvala je Skupštinu i Vladu Srbije koji će biti formirani nakon predstojećih izbora, da uvedu nezakonito bogaćenje kao krivično delo u Krivični zakonik.

S.Ć./RTS/Politika/Večernje novosti/ N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu