Arheologija

Ostaci rimske trijumfalne kapije

Foto: Tanjug/Arheološki institut

10. 12. 2023. / 18.20

Trijumfalna kapija iz Viminacijuma

Pronađeni su ostaci trijumfalne kapije iz vremena rimskog imperatora Karakale, koji je svim slobodnim stanovnicima Rimskog carstva dao građanska prava

Na arheološkom lokalitetu Viminacijum, na njegovoj glavnoj ulici,  pronađeni su ostaci trijumfalne kapije, što je jedan od zaštitnih znakova arhitektonskog nasleđa rimske civilizacije.

Slavoluci ili trijumfalne kapije su nastali u doba rimske republike sa ciljem da se proslavi pobeda i donošenje plena velikih vojskovođa. To su  slobodnostojeće građevine, u formi  jednostavnog luka koji premošćuje ulicu, ili je rašlanjen na  tri prolaza.

Viminacijumska trijumfalna kapija  je sa jednim prolazom u formi tetrapilona i poljem za natpis iznad lučnog dela. Visoka je nešto više od 10 i šira nešto više od šest metara, po čemu veoma liči na rimsku kapiju "Arco del Gavi" u Veroni.

Na njoj je uklesano "CAES/ANTO", na osnovu čega je ustanovljeno  da je kapija izgrađena u čast rimskog imperatora Karakale, koji je u Viminacijumu označen za cezara, odnosno budućeg imperatora, odnosno da je izgrađena krajem 2. veka ili najkasnije u prvoj deceniji 3. veka nove ere.

Imperator Karakala je poznat i po čuvenom Karakalinom ediktu (Constitutio Antoniniana de Civitate) iz 212. godine, prema kojem su svi slobodni stanovnici Rimskog carstva dobili rimska građanska prava.

Viminacijumsku trijumfalnu kapiju su pronašli dr Saša Redžić, dr Ilija Danković, dr Mladen Jovičić, dr Angelina Raičković, i studenti Kristina Živković i Petar Kojadinović.

S.Ć./ Euronews

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu