Izbori 2023

Đorđe Miketić i Tamara Tripić

Foto: FoNet

24. 12. 2023. / 17.17

Akcija „Sve po spisku“ protiv fantomskih glasača

Stranka Zajedno predstavila je kako da se po hitnom postupku, uz pomoć građana, aktivista, pravnih timova partija i civilnog društva, reši problem rešenja za uređenje biračkih spiskova

Predstavnici stranke Zajedno i Mreže za demokratski dijalog predstavili su danas akciju "Sve po spisku", kojom je predložena mapa puta do slobodnog glasa, a fokus je na brisanju fantomskih birača, uređenju biračkog spiska i onemogućavanju zloupotrebe podataka građana za izborne liste.

Funkcioner Zajedno Đorđe Miketić rekao je novinarima da se mapom puta predlaže kako da se po hitnom postupku, sa alatima kakvi već postoje u institucijama, uz pomoć građana, aktivista, pravnih timova partija i civilnog društva, reši problem biračkog spiska i fantomskih birača.

"Trebalo bi da se omogući svim vlasnicima stanova da, sa važećom ličnom kartom i dokazom o vlasništvu, u lokalnoj policijskoj upravi dobiju spisak osoba prijavljenih na toj adresi, kao i ranije prijavljenih osoba, i da odmah odjave sve osobe ilegalno prijavljene na adresi tog stana, gde ne žive“, predložio je Đorđe Miketić.

Takođe, prema Miketićevim rečima, svakom upravniku stambene zgrade trebalo bi omogućiti da iz policijske uprave dobije spisak stanara prijavljenih da žive u toj zgradi i da ga istakne na vidnom mestu.

On je izjavio da bi trebalo odjaviti preminule osobe iz biračkog spiska i upisati one koji su ranije izbrisani, zbog čega nisu mogli da glasaju na izborima 17.decembra.

Miketić je rekao da bi za građane koji su se odselili u inostranstvo i podstanare trebalo da postoji sistemsko rešenje.

Stranka Zajedno je danas najavila pravljenje veb sajta "svepospisku.rs", gde će zainteresovani moći da se informišu o toj akciji.

Predsednica Upravnog odbora Mreže za demokratski dijalog Tamara Tripić izjavila je da je prebivalište kao pravna formulacija u zakonima na izborima održanim 17. decembra potpuno obesmišljena, kao i definisanje ukupnog broja birača.

Tamara Tripić je rekla da je na izborima potpuno obesmišljena i garantovana tajnost glasanja, kao i utvrđivanje identiteta osoba.

Radiće se na povezivanju političkih i organizacija civilnog društva, kao i ekspertskih grupa, kako bi dale konkretne predloge za rešenje problema, da bi naredni izborni ciklus, za nekoliko meseci, dočekali u mnogo boljem stanju, izjavila je Tamara Tripić.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu